Diari digital d'Andorra Bondia

El Comú sols executa un 12% de les inversions fins al juny


Escrit per: 
M. S. C.

La caiguda dels ingressos ha comportat una reducció de les despeses del Comú de la Massana durant el primer semestre de l’any. Una de les partides del pressupost d’aquest any que se n’han ressentit més és la d’inversions, ja que fins al 30 de juny s’ha executat un 12,33% del que s’havia previst.

El cònsol major, Josep Maria Camp, ha remarcat que aquesta situació ve motivada pel context de crisi, al mateix temps que ha recordat que aquest “no és un mandat de grans inversions”. Així, ha indicat que ja s’ha impulsat el centre de salut, l’espai jove, el museu del còmic i el Prat del Colat. Tot això, “sent imaginatius” i “controlant fins i tot les escombres” i mancomunant serveis. Camp ha dit que un dels projectes que no es realitzarà serà la construcció de la piscina. La corporació ja té el terreny i l’obra es farà en un futur.
Precisament, la baixa execució de les inversions previstes ha estat un dels elements que ha criticat l’oposició en la sessió de comú que s'ha celebrat aquest dimecres. Segons la consellera socialdemòcrata Anna Blázquez, també caldria limitar la despesa en altres partides, una demanda la majoria ha assegurat que està complint.
Així, durant els sis primers mesos s’ha liquidat un 44,9% de les despeses de personal i un 35% del consum de béns corrents. Pel que fa als ingressos, s’ha recaptat un 42,18% del previst, tot i que cal destacar la caiguda dels impostos provinents de la construcció, que només han arribat a un 7,5% del que s’havia pressupostar. El conseller de Finances, Miquel Llongueras, però, creu que l’execució d’ingressos a finals d’any pot oscil·lar entre el 86% i el 92% del previst.
L’adaptació de les despeses als ingressos ha fet que el resultat pressupostari a finals de juny registri un dèficit de 831.024 euros, que suposa una reducció d'un 32%. Així, des de principis d’any, l’endeutament global de la corporació ha disminuït uns 2,6 milions d’euros. Cal tenir present que aquests comptes no inclouen els resultats de les societats participades per la corporació, que encara no estan tancats.
Llongueras ha acceptat que segons com hagi anat la temporada de Vallnord l’endeutament global pot fregar els 50 milions d’euros a finals d’any. Tot i així, té confiança en el nou model de gestió, ja que hi hauria d’afectar de forma positiva. El nou sistema elimina els cànons i EMAP i Secnoa gestionen els seus ingressos i despeses. Tot així, es manté una marca única i la promoció conjunta.
Durant la sessió de consell, l’oposició també ha lamentat que el conveni amb Ordino per a la gestió conjunta de l’Escola d’Art no s’hagi negociat de forma equilibrada i ha criticat la introducció del pagament d’una matrícula i l’augment dels preus. La majoria ha contestat que l’increment és mínim.

Número de vots: 10
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic