Diari digital d'Andorra Bondia
Un membre de la brigada de recuperació de camins.
Un membre de la brigada de recuperació de camins.

El Consell Comarcal treballa en la recuperació de camins històrics


Escrit per: 
Agències

El Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha contractat deu persones, a través del programa Treball i Formació que promou el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), per obrir i netejar diferents camins antics i històrics de la comarca. Ha estat el primer cop que des de l’ens s’ha decidit destinar a desenvolupar aquestes tasques una part dels recursos d’aquest pla, amb l’objectiu que un cop estiguin recuperats s’incloguin a la seva xarxa de senders i puguin ser promocionats com a rutes per anar a caminar o fer turisme. Les brigades, que van iniciar la seva feina a finals del mes de gener, estaran actives fins a principis de 2019.
L’històric camí que unia els nuclis d’Artedó i Alàs, del municipi d’Alàs i Cerc (Alt Urgell), és un dels que s’està recuperant gràcies a la tasca que duu a terme una brigada de cinc persones contractades a través del programa Treball i Formació del SOC. En aquest cas, la proliferació de vegetació i la manca de poda dels arbres plantats als marges l’havien convertit en impracticable. La construcció al seu dia d’uns petits murs de pedra, però, ha ajudat a localitzar alguns dels trams per on discorre aquest pas, en estat d’abandó des de feia anys, ja que actualment l’accés entre aquests dos pobles es fa sobretot per carretera.
El coordinador del programa Treball i Formació a l’Alt Urgell, Marc Segarra, va explicar que ha calgut fer un treball de camp previ per saber per on discorrien camins com els que ara estan netejant. “A poc a poc vas redescobrint el marge de pedra i això et dona satisfacció perquè vas veient l’antic camí i és com si anessis descobrint un tresor”, va dir. En aquest sentit, va afegir que un dels que s’han recuperat recentment es feia servir als anys 40 per fer baixar la producció de llet des de la masia de Cal Marquet al nucli d’Alàs.
Durant l’any en què s’allargarà aquest pla d’ocupació, els dinou municipis de la comarca poden demanar-los la recuperació o el manteniment de dos dels senders que hi hagi al seu terme. Les principals tasques que duen a terme les persones contractades per a aquesta finalitat, que són aturats de llarga durada que tenen més de 55 anys, són el desbrossament de vegetació, la regularització de la plataforma de pas, així com petites actuacions puntuals d’obra en passos d’aigua, baranes, reconstrucció de murs de pedra seca, repàs de la senyalització i marques de seguiment de la pintura. Per facilitar la seva organització s’han dividit en dues brigades, que  aniran treballant per diferents zones de la comarca.
Una de les persones que formen part de la brigada és el Jesús Pamplona, que feia sis mesos que estava a l’atur. Va destacar que amb la seva feina es netegen camins de què “ningú s’ocupava” i que, ha considerat, “val la pena recuperar”. També va dir que tot i que la tasca que fa amb la brigada no té res a veure amb la seva ocupació anterior no li ha costat adaptar-s’hi perquè treballa “enmig de la natura” i creu que les persones de la seva edat “estan fetes per fer de tot”. D’altra banda, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha promogut per als propers mesos la inversió d’uns 827.000 euros en catorze obres de millora de camins públics pels quals s’accedeix a diverses poblacions.

camins. Consell Comarcal Alt Urgell
SOC
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic