Diari digital d'Andorra Bondia
L'hospital Nostra Senyora de Meritxell.
L'hospital Nostra Senyora de Meritxell.

El cribratge detecta 28 casos nous de càncer de mama, la xifra més elevada des del 2009


Escrit per: 
M. P. A. / FOTO: Facundo Santana

El mes de gener de l’any passat es va iniciar la setena ronda del programa de detecció precoç del càncer de mama. Una ronda que, com habitualment, té una durada de dos anys i s’allargarà fins aquest desembre. Així n’ha informat el ministeri de Salut en un comunicat amb motiu del Dia mundial contra el càncer de mama. De les 12.132 dones en edat elegible que poden participar en el programa, 5.395 ja s’han fet la mamografia de control i s’han pogut detectar 28 càncers d’aquest tipus, la xifra més alta des que es van iniciar aquestes rondes de cribratge, superant així els 25 registrats en la del 2016-2017 i els 23 en la ronda 2018-2019. A més cal tenir en compte que aquests resultats són encara parcials perquè encara queden quasi tres mesos per acabar la campanya. Des de la primera ronda de cribratges s’ha detectat un total de 134 persones afectades per aquesta patologia. 

Salut destaca que el nombre de cartes enviades és superior a la de rondes anteriors perquè inicialment només es contactava a dones entre 50 i 69 anys mentre que en aquesta ocasió el grup diana a qui s’adreça aquest  programa s’ha ampliat fins als 74 anys. La modificació es va adoptar gràcies a les recomanacions recollides en la darrera avaluació del comitè director. Des que es va iniciar aquest programa el 2008 la participació s’ha multiplicat per tres. Ara bé, de moment respecte al 2018-2019 ha baixat un 7%. 

Precisament, amb motiu del Dia mundial contra el càncer de mama, Salut recorda la importància de la detecció precoç d’aquesta malaltia per garantir més possibilitats de curació. A Andorra, com a la resta de països desenvolupats, el càncer de mama és un dels principals problemes de salut pública.

Cal recordar que el procediment per participar en el cribratge és el següent: les dones són contactades per carta oferint-los la possibilitat de fer-se la mamografia. Una vegada realitzada, si el resultat no mostra cap troballa, al cap de dos anys són convocades de nou per realitzar una altra exploració. En cas que es detecti alguna anomalia que requereixi estudis complementaris, s’informa la pacient i es lliura un diagnòstic amb les indicacions corresponents. Salut també precisa que les autoritats sanitàries destaquen que tots els centres radiològics del país participen en el programa, i que en cas de desacord dos radiòlegs independents dirimeixen per consens. A més, durant els mesos de més impacte de la pandèmia provocada per la Covid-19 van haver-se de reprogramar les mamografies previstes, però gràcies a l’esforç dels centres radiològics aquestes s’han pogut dur a terme durant els mesos d’estiu.

Les que ho han patit, més sensibles amb l’alimentació

Des de dissabte està en marxa la tercera acció de la campanya Fes-t’ho Mirar, amb l’objectiu de seguir una dieta baixa en greixos no saludables. Per aquest motiu, la dietista i nutricionista Marta Pons ha preparat un programa amb menús per a deu dies que es comparteix a les xarxes de Vall Banc i de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca). Segons explica Pons, tant per a la prevenció del càncer de còlon com el de mama cal cuidar l’alimentació i el control del pes. Com demostren diversos estudis, hi ha una relació entre aquests tipus de càncers i l’excés de pes corporal. I és que “ens hem de cuidar per tenir un pes saludable”, afirma. També destaca que els greixos saludables dels fruits secs o l’oli d’oliva extra sí que fan bé a l’organisme, així com els productes frescos i de temporada. Pons comparteix que les dones que han tingut càncer de mama i acudeixen al seu centre d’assessorament dietètic estan “molt sensibilitzades pel que fa a la necessitat de canviar la manera de menjar”. A més, “són més conscients i sensibles de la importància que té l’alimentació”. Pons afirma que la gent està molt agraïda pels menús i les receptes que es van compartint a les xarxes.

Solidaritat arreu del país

Com és habitual, Assandca tindrà durant tot el dia d’avui parades davant les seus de Vall Banc d’Escaldes i d’Andorra la Vella en les quals vendrà la tradicional polsera solidària a un preu de 9 euros amb la qual l’entitat obté recursos per oferir els seus serveis, com ara assessorament, allotjament i dietes quan el pacient ha de fer el tractament fora del país, suport psicològic, tatuatge de l’aureola i mugró, i microblading. 

La polsera també es trobarà a diversos establiments com ara Gala Perfumeries, Perfumeria Júlia, Farmàcia Galeno, Farmàcia Margalef, Pyrénées, Perruqueria Estefi i Stillness Centre d’Estètica. Altres comerços també se sumen a aquest dia de lluita contra el càncer de mama. Així, Urban Gym d’AnyósPark ha programat fins divendres un programa d’entrenaments i activitats esportives; la farmàcia Torrent cedeix la recaptació dels perfums solidaris i Hard Rock Cafè ha elaborat un còctel solidari, destinant el 50% del que es recapti a l’associació.

càncer de mama

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte