Diari digital d'Andorra Bondia
a primera ronda de detecció precoç de càncer de mama es va efectuar al 2008-2009.
a primera ronda de detecció precoç de càncer de mama es va efectuar al 2008-2009.

El cribratge detecta tres casos nous de càncer de mama al 2020


Escrit per: 
Redacció/Foto: Facundo Santana

El mes de gener d’enguany es va iniciar la setena ronda del programa de detecció precoç del càncer de mama; una ronda que, com habitualment, té una durada de dos anys i s’allargarà fins el desembre del 2021. D’aquesta manera, de les 5.389 dones en edat elegible que poden participar en el programa, 1.789 ja s’han fet la mamografia i s’han pogut detectar tres càncers d’aquest tipus. Des de la primera ronda de cribratges s’ha detectat un total de 109 persones afectades per aquesta patologia. El 2016 i 2017 van ser els anys que més se’n van detectar, amb 25 casos. I en la ronda del 2018 i 2019 en van ser 23. Des que es va iniciar aquest programa ha anat augmentant la participació de les dones fins a un 30%.

Des del ministeri de Salut recorden que, a més, des d’aquest gener s’ha ampliat la franja d’edat del grup diana a qui s’adreça aquest programa. Si en les anteriors convocatòries s’hi incloïen les dones entre 50 i 69 anys, a partir d’ara el grup s’eixampla fins als 74 anys. La modificació es va adoptar gràcies a les recomanacions recollides en la darrera avaluació del comitè director.

Precisament, amb motiu del Dia mundial contra el càncer de mama, Salut recorda la importància de la detecció precoç d’aquesta malaltia per garantir més possibilitats de curació. A Andorra, com a la resta de països desenvolupats, el càncer de mama és un dels principals problemes de salut pública.

Cal recordar que el procediment per participar en el cribratge és el següent: les dones són contactades per carta oferint-los la possibilitat de fer-se la mamografia. Una vegada realitzada, si el resultat no mostra cap troballa, al cap de dos anys són convocades de nou per realitzar una altra exploració. En cas que es detecti alguna anomalia que requereixi estudis complementaris, s’informa la pacient i es lliura un diagnòstic amb les indicacions corresponents.

Salut també destaca que les autoritats sanitàries destaquen que tots els centres radiològics del país participen al programa, i que en cas de desacord dos radiòlegs independents dirimeixen per consens. A més, durant els mesos de més impacte de la pandèmia provocada per la Covid-19 van haver-se de reprogramar les mamografies previstes, però gràcies a l’esforç dels centres radiològics aquestes s’han pogut dur a terme durant els mesos d’estiu.

Una setmana del càncer marcada per la pandèmia

Són diverses les iniciatives que l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca) i diverses entitats del país organitzen durant aquesta setmana per conscienciar la població sobre el càncer. Culminaran el proper diumenge amb la setena caminada contra el càncer que arribarà marcada per la pandèmia ja que tindrà lloc de manera virtual. Els participants s’hi podran sumar adquirint una samarreta commemorativa a Pyrénées i enviant una fotografia amb aquesta posada el dia 25. L’associació i Vall Banc han organitzat la jornada Pop-art contra el càncer de mama, que se celebrarà de manera simultània davant de les sucursals d’aquesta entitat ubicades a la plaça Rebés d’Andorra la Vella i a l’avinguda Carlemany amb estands i tallers. Andbank, per la seva banda, vendrà una polsera solidària per recollir fons a favor de la fundació FERO.

Andbank s’hi afegeix amb una polsera solidària

Andbank i la casa de joies Shiori s’afegeixen a la campanya del Dia mundial contra el càncer de mama amb una polsera solidària confeccionada en cordó de cotó cerat, acer antial·lèrgic i quars rosa, que simbolitza la pau i l’energia de l’amor. Els beneficis obtinguts amb la venda d’aquesta polsera aniran íntegrament destinats a FERO, fundació privada que té com a objectiu contribuir al desenvolupament de la investigació oncològica i amb la qual Andbank col·labora activament. La polsera està a la venda des de divendres a totes les oficines d’aquesta entitat financera, a la botiga de Shiori i als locals de Dermandtek, a un preu de 15 euros la unitat.

cribratge
detecta
tres
casos
nous
càncer
mama
2020
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic