Malgrat que va ser ben rebut per tots els comuns, el Reglament de les activitats de lleure crea cert neguit a les corporacions. Neguit per les implicacions que tindrà per als treballadors que desenvolupen aquestes activitats, la gestió del personal i l’augment de costos. Hi ha especialment dos elements de la normativa que preocupen: d’una banda l’aplicació d’unes ràtios molt baixes i de l’altra les titulacions que han de tenir els professionals.

Així doncs, en les activitats de lleure per a infants d’entre tres i 11 anys s’ha de comptar, com a mínim, amb dos monitors de lleure per a un grup de fins a quinze infants. En el cas de les activitats adreçades a adolescents d’entre 12 i 18 anys, el mínim és un monitor per a un grup de fins a quinze adolescents. A més, si l’activitat es realitza fora de les instal·lacions habituals o és una activitat de lleure amb pernoctació, s’ha de garantir la presència de dos monitors.

Els comuns, encara que no tots tenen les mateixes casuístiques, remarquen que el reglament estableix unes ràtios més baixes que per a les escoles bressol i observen que no es diferencia entre les activitats a l’aire lliure o en un espai tancat. D’aquesta manera, expliquen que no és el mateix tenir 15 infants a l’exterior que dins d’un local i per això demanen que el nombre d’alumnes per adult sigui més elevat per a les activitats a l’interior. 

Les corporacions argumenten que amb ràtios tan baixes cal augmentar el nombre de monitors. Per Escaldes-Engordany, per exemple, la normativa suposa gairebé multiplicar per dos els monitors que es contracten per a l’Escaldes-Estiu, passant dels 75 o 80 actuals als 130 o 135. La consellera de Gent Gran, Infància i Recursos Humans, Magda Mata, defensa que la ràtio s’hauria d’adaptar en funció de l’activitat. En aquest sentit considera que un adult per quatre infants en una excursió és una bona xifra, mentre que en una activitat dins d’una sala amb un adult per 15 infants potser ja n’hi ha prou. A més, la cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Mireia Codina, avisa que les ràtios incloses en el reglament suposen “un cost increïble en personal”, que no dubta a qualificar “d’econòmicament inviable”. 

A banda d’això hi ha les titulacions exigides als professionals. En el cas dels monitors han de tenir el títol de graduat en segona ensenyança i de monitor d’activitats de lleure, mentre que l’ajudant de monitor ha de tenir el graduat en segona ensenyança. Al responsable de l’activitat se li demana la titulació de director d’activitats de lleure o bé una titulació universitària dels àmbits educatiu, social o esportiu i en el cas del coordinador, la titulació de monitor d’activitats de lleure o una titulació universitària dels àmbits educatiu, social o esportiu. Els comuns exposen que hi ha auxiliars amb una llarga experiència en aquest àmbit i que el nou reglament podria posar-los en risc professionalment. A més, la formació que es demana tan sols la imparteix l’Efpem i les convocatòries tenen poques places. 

Els comuns tampoc comparteixen que quedin excloses d’aquests requisits les pràctiques esportives de caràcter privat i federacions esportives. 

El Reglament de les activitats de lleure va ser aprovat pel Govern el juliol de l’any passat i preveu que els organitzadors i els professionals d’aquestes es puguin adaptar als requisits que estableix en un termini màxim de dos anys, és a dir, fins al juliol del 2022. És per això que des de la reunió de cònsols es va acordar traslladar els dubtes al Govern, que es va mostrar obert a aportacions. Els canvis proposats pels comuns van semblar “lògics i coherents”, segons Codina, a l’anterior ministre d’Afers Socials Víctor Filloy i posteriorment es va iniciar el treball a nivell dels tècnics comunals i governamentals. Les corporacions estaven en espera que la nova ministra els convoqués per tancar els canvis però confien que la voluntat de fer-ho hi és.