La cartera d’inversions del Fons de reserva de jubilació (FRJ) ha perdut en tres mesos fins a 103 milions d’euros segons es desprèn de les dades recollides en l’Informe trimestral de supervisió de la gestió i d’execució pressupostària corresponent al primer trimestre del 2020, que el FRJ ha fet públic a la seva pàgina web.
I és que a 31 de desembre del 2019 el FRJ comptava amb 1.391,7 milions d’euros, 149,5 més que al tancament del 2018 després d’haver rebut 41,7 milions dels excedents de les cotitzacions i guanyar-ne 107,8 gràcies a la rendibilitat del 8,67% obtinguda, mentre a 31 de març passat la cartera ascendia a 1.288,7 milions d’euros. Així, la rendibilitat de la cartera d’actius financers del FRJ entre el primer de gener i el 31 de març passat ha estat del -7,56%, dada neta de despeses bancàries i comissions de gestió i que no té en compte els actius valorats a valor net comptable, tal com es precisa en l’informe. La rendibilitat de la cartera té també un diferencial negatiu (-0,05%) respecte a la rendibilitat de l’índex de referència que ha estat del -7,51%.
Malgrat la davallada registrada al primer trimestre de l’any, conseqüència de l’impacte en els mercats financers de la pandèmia de la Covid-19, i tal com ja va avançar el president de la comissió gestora del FRJ, Jordi Cinca, en comissió legislativa a principis de juny, l’informe posa de manifest que les mesures adoptades pels bancs centrals i els diferents governs d’arreu del món per evitar una nova crisi financera han “afavorit una important recuperació de la cartera d’inversions del FRJ”. Així, i amb data 31 de maig la rendibilitat de la cartera era del -3,19%, lleugerament millor que la rendibilitat de l’índex de referència (-3,23%), de manera que les pèrdues del fons serien d’uns 45 milions d’euros.
Les fortes pèrdues del primer trimestre de l’any han incidit també negativament en un dels objectius que s’ha fixat sempre el FRJ com és el de “guanyar la cursa a l’IPC”. D’aquesta manera, si s’agafa de referència els darrers deu anys, la rendibilitat anualitzada del Fons de reserva de jubilació ha estat de l’1,56%, mentre que la inflació s’ha quedat en el 0,86%, és a dir s’obté un diferencial favorable del 0,70%. En canvi, si s’observa com a període de referència els darrers cinc anys les xifres deixen de ser positives ja que el FRJ ha obtingut en aquest període una rendibilitat anualitzada del 0,27% i la inflació ha estat de l’1,27%, és a dir hi ha un diferencial desfavorable d’un punt.
Pel que fa a la distribució del patrimoni del fons, el 98,8% el constitueixen els actius financers. D’aquests, els monetaris ascendeixen a 131,8 milions d’euros, un 10,2% de les inversions del FRJ, i són principalment instruments financers a curt termini com poden ser dipòsits a termini, papers comercials, comptes corrents o fons monetaris, entre d’altres. Dins d’aquesta cartera, el Fons de reserva de jubilació compta amb una posició del 0,4% en deute públic d’Andorra (4,97 milions).
La renda fixa, 699,8 milions d’euros, constitueix el 54,3% de la cartera d’inversions i bàsicament està conformada per bons i obligacions, ja siguin sobirans (33,7%) o corporatius (61,5%) i majoritàriament amb una duració igual o inferior a cinc anys. Així mateix, el 97,3% de la inversió en renda fixa és en euros, i únicament el 2,6% correspon a instruments amb dòlars estatunidencs. A causa de la política d’inversió i les restriccions establertes per limitar els riscos, la rendibilitat mitjana a venciment de les emissions en cartera a 31 de març del 2020 era de l’1%.
Pel que fa a la renda variable, que ascendeix a 350,5 milions d’euros, constitueix el 27,2% de la cartera del FRJ i està formada per accions cotitzades en mercats reglamentaris, ETF i fons d’inversió. Gairebé la meitat de les posicions en renda variable, el 48,9%, es troba invertida en mercats de la zona euro.
D’altra banda, i aprofitant que l’estratègia d’inversió vigent preveu que es pugui invertir fins al 15% del patrimoni en altres tipologies d’actius, bàsicament inversions fetes a través d’organismes d’inversió col·lectiva, el FRJ compta amb 89,5 milions d’euros, el 6,9% de la cartera, repartits en diferents fons.
Quant a la cartera d’actius no financers, els comptabilitzats a valor net comptable, suposen únicament l’1,3% del fons del FRJ i corresponen principalment a immobles (17 milions).