Després dels primers contactes entre el Govern i el Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) iniciats la legislatura passada, la propera finalització dels treballs de construcció de proteccions per fer front a la caiguda de blocs rocosos a la zona de l’antic centre hospitalari de Santa Coloma, prevista per a mitjans del mes que ve, podria impulsar de nou les converses per mirar d’assolir un acord que permeti tirar endavant habitatges de preu assequible o algun altre tipus d’equipament en aquest terreny propietat del FRJ.

“No tenim la previsió de construir-hi nosaltres, però li hem fet saber al Govern, i el Comú d’Andorra la Vella també ho sap, que per a nosaltres seria una prioritat que una administració pública el pogués adquirir”, va assegurar el president de la comissió gestora del FRJ, Jordi Cinca, que va recordar que la responsabilitat del fons “és treure el màxim rendiment dels seus actius”, entre els quals es troben “els terrenys de l’antic centre hospitalari, de l’edifici on hi ha el CREI i també un que hi ha just al davant”.

Amb tot, abans de prendre qualsevol decisió sobre l’ús dels terrenys o si el FRJ els venia o els llogava era indispensable l’enderroc de l’antic centre hospitalari, un treball que no es podia fer si abans, tenint en compte que el terreny és en una zona qualificada de riscos de caiguda de blocs rocosos, no es construïen les zones de protecció pertinents. Aquesta feina “està a punt d’acabar-se i a meitat de juny calculo que estarà enllestida”, va destacar Cinca, que va assegurar que és “una feina d’enginyeria espectacular”. I és que “s’ha recosit la muntanya en aquelles parts on hi havia més risc que es poguessin despendre blocs, s’han posat més proteccions dinàmiques i canviat algunes de les que hi havia que ja tenien més de vint anys i s’havien anat deteriorant” i, finalment, el que s’està acabant d’enllestir, “s’ha fet una espècie de dic que seria la tercera barrera per si hi hagués caiguda de rocs i aquests superessin les tanques dinàmiques”. El mur, “d’una dimensió important”, estarà “recobert vegetalment per tal que tingui el menor impacte visual possible”, va detallar Cinca, que va remarcar que “un cop acabat ja es podrà procedir a enderrocar el centre hospitalari”.

Inversions immobiliàries
Malgrat “no voler tancar del tot la porta”, Cinca va deixar clar que des del Fons de Reserva de Jubilació “no s’és massa partidari” de les inversions immobiliàries, ja que es tracta d’un tipus d’actius que “no acaben de complir” amb un dels requisits que la Llei del FRJ remarcava, com és el de “la liquiditat”.

El president de la comissió gestora del FRJ va destacar que “una inversió comparable d’aquesta naturalesa seria la de Prada Casadet”, una inversió que vista quaranta anys després ha estat bona. “En el seu moment va tenir un rol social i, segurament, avui el tornaria a tenir perquè sabem el problema que tenim al país amb l’habitatge”, va admetre Cinca, que va precisar, però,  que “des d’un punt de vista d’inversió si l’haguéssim de fer ara sabent que als compromisos als quals haurem de fer front amb els diners del fons estan a tocar, perquè deu o quinze anys és a tocar, ja no és tan evident que fos una bona inversió”.

Una inversió immobiliària “s’ha de fer a trenta o quaranta anys”, va continuar Cinca, que va insistir que en només deu o quinze “no s’hauria amortitzat”, a la vegada que “s’estaria a expenses del mercat immobiliari”. I en aquest sentit, va apuntar que “si en tot aquest període no parés de pujar sí que seria una bona inversió i ens ho venem i ja està, però no és evident això, ja que el mercat immobiliari té també les seves fluctuacions”.

Per tot plegat, i malgrat la modificació de la llei que es va fer perquè el Fons de Reserva  de Jubilació pogués invertir en aquests actius, Cinca va remarcar que no són una prioritat. I en relació amb els terrenys de l’antic centre hospitalari de Santa Coloma va insistir que “com a gestors el que hem de fer, si els acabem venent, és fer-ho a un preu que no se’ns pugui dir que l’hem malvenut, i l’Administració és evident que necessita espais i per tant seria una possibilitat”.