El Govern ha decidit ajornar l’accés dels turistes espanyols a les pistes d’esquí, “seguint el criteri adoptat per la majoria de països europeus”. Aquesta era una demanda que les estacions havien traslladat a l’executiu. Ara, però, constaten que és millor no precipitar-se, tenint en compte el magre volum de visitants que hi podria arribar, segons el cap de Govern, Xavier Espot. “Les estacions, des d’una perspectiva del cost d’oportunitat, veuen que hi ha molt poques comunitats autònomes que estiguin obertes a Espanya”, explica. I “de vegades et costa més car el farcit que el gall”, ja que obrir als turistes suposaria obrir més pistes i contractar més personal, ha afegit.
Malgrat això, ni el Govern ni Ski Andorra donen per acabada la temporada. Tot depèn fonamentalment de l’aixecament de les restriccions de mobilitat a Espanya, d’on els camps de neu estan rebent nombroses consultes de clients que voldrien venir a esquiar. El president d’Ski Andorra, Francesc Camp, es fixa l’1 de març com la data en què es podria dibuixar el final de la temporada. En aquest sentit, si la situació millora, a mitjans de la setmana que ve els camps de neu podrien tornar a sol·licitar al Govern l’obertura als visitants. Camp s'ha mostrat aquest dimarts “prudent” i “optimista”, malgrat que el 75% de l’hivern ha anat a la paperera i que les pèrdues de les empreses explotadores són “molt altes” (si la situació es manté com fins ara, a la fi de la temporada es calcula que podrien ascendir a 19 milions d’euros per a totes les societats del país). “Esperem que la situació epidemiològica millori i que les restriccions de mobilitat es flexibilitzin per tenir un final de temporada millor que fins ara”, ha dit el president d’Ski Andorra mirant al març i l’abril.
Camp ha acceptat que a les estacions “ens hauria agradat poder comunicar que comencem a rebre visitants estrangers”. Amb tot, assegura que el sector de la neu entén la decisió del Govern i que la voluntat de les societats en cap cas és contaminar la relació d’Andorra amb França. De fet, l’obertura de les pistes està influïda pel posicionament del país veí del nord en relació amb aquesta matèria tot i que el cap de Govern insisteix a afirmar que és una “decisió sobirana”, un tema “d’ordre intern”.
La qüestió de les pistes no va ser tractada en la reunió que Espot va mantenir dilluns amb el primer ministre gal, Jean Castex. “Crec que França no s’hi posaria, si obríssim per als espanyols”, ha exposat Espot, que sí dona per fet que aquest hivern ens podem oblidar dels esquiadors francesos. El mandatari ha afegit, però, que, malgrat que “França no ens ha demanat res”, totes les qüestions estan connectades i “és evident que si tu demanes també has d’oferir”.
I el que va demanar el cap de Govern dilluns a Castex és l’assimilació, a efectes de mobilitat, amb els territoris fronterers de l’Arieja i els Pirineus Orientals perquè els visitants d’aquests territoris puguin circular sense haver de presentar una prova virològica. “El que és prioritari és obtenir una solució a la monegasca”, ha dit Espot. Des d’aquest dimarts, els francesos poden entrar a Mònaco i viceversa durant un màxim de 24 hores i sense PCR. “Això és el que hem demanat nosaltres i que creiem que és legítim”, ha indicat el cap de Govern, que veu bona predisposició de la part francesa. Quan això podrà ser és encara una incògnita tot i que el Govern assegura que treballarà perquè sigui una realitat al més aviat possible.
De moment, el Comú d’Encamp ha informat aquest dimarts als empresaris del Pas de la Casa que subvencionarà el 50% del cost de les TMA dels visitants francesos que tinguin una reserva en un hotel o allotjament turístic de la parròquia de com a mínim dues nits de pernoctació. Les bonificacions del 50% es gestionaran a les oficines de turisme de la parròquia.