Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern aprova el reglament del codi de conducta del cos de duana


Escrit per: 
Agències

El Govern va aprovar ahir el reglament del codi de conducta, imatge, distincions, reconeixements i gratificacions dels membres del cos de duana.

Amb aquest nou text es garanteix el dret sindical i a més es preveu l’obligació dels agents de mantenir una conducta responsable d’atenció, de cordialitat i de bon tracte amb la ciutadania i els seus interlocutors. També estableix un sistema que honora i recompensa les actuacions dels membres del cos.
El reglament estipula que els membres d’aquest cos es regeixen pels principis de jerarquia i de subordinació i que han de guardar el secret professional. El reglament també garanteix el dret sindical, marca el 26 de gener, Dia internacional de la duana, com la festivitat del Dia de la duana, i incideix en els aspectes de la imatge personal i l’uniforme.
Pel que fa a les distincions que s’entreguen al cos de duana, s’estableix quatre categories: medalla al mèrit duaner i al desenvolupament de casos o actuacions rellevants per al cos de duana; medalla a l’exemplaritat; medalla al duaner honorífic i felicitacions públiques.
El reglament del codi de conducta, imatge, distincions, reconeixements i gratificacions s’aplica a tot el personal de la duana, tant de caràcter indefinit com eventual, i als agents en període de formació. El reglament desenvolupa la Llei 5/2004, del Codi de duana, que en l’article 2 estableix que els criteris que emmarquen l’organització i el funcionament dels professionals de duana, entre d’altres, han de donar suport a la missió fonamental del cos per mantenir-ne l’honorabilitat, la moralitat i l’esperit segons un codi de conducta.
A més, el reglament segueix les directrius de la Llei de la funció pública del 15 de desembre del 2000, que estableix que els funcionaris tenen l’obligació de mantenir una conducta responsable d’atenció, de cordialitat i de bon tracte amb el públic, els superiors, els subordinats i els companys de feina.
El Govern assenyala que, tenint en compte que Andorra és des de l’any 1998 membre del Consell de Cooperació Duanera, el reglament també preveu els principis establerts en el model de codi ètic i de conducta proposat per l’Organització Mundial de Duanes (OMD).
També s’ha tingut en compte les recomanacions d’altres institucions i organitzacions internacionals, com el Consell d’Europa i l’Oficina de l’Alt Comissionat per als Drets Humans, referents al codi ètic i de conducta dels agents encarregats de fer complir la llei. El reglament també segueix les recomanacions de la Declaració de Columbus del 1994 i la de Lima, del 1997.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic