El Govern contempla la possibilitat d’ampliar els casos en què els banders poden portar arma. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va precisar que no es tractaria que els membres d’aquest cos anessin armats de forma permanent, sinó de permetre’n el port “de forma més freqüent”, com ara en els controls nocturns o “determinades casuístiques”. En tot cas, Calvó va indicar que abans de prendre una decisió caldrà dotar-se d’un marc normatiu que permeti dur-ho a terme “en les millors condicions”. Aquest ja va ser aprovat pel consell de ministres dimecres i en breu entrarà a tràmit parlamentari.

Es tracta de la ja anunciada modificació de la Llei del cos de banders. El que fa aquest text és millorar la regulació del port d’arma, assimilant-ho a la resta de cossos especials. Així, s’estableixen les condicions físiques i psíquiques per al seu ús, el seguiment d’aquestes i la potestat del director per prohibir-ho al mateix temps que es fixen les mesures que cal adoptar en cas que un membre del cos no pugui fer ús de l’arma. Avui, el port d’arma està permès per a algunes funcions que realitzen els banders, com les batudes de porc senglar o la caça acompanyada.
A banda d’això, la modificació de la Llei dels banders té per principal objectiu reforçar la identitat del cos i equiparar-lo a la resta de cossos especials. Així doncs, si fins ara estava adscrit al departament de Patrimoni Natural (que depèn del ministeri de Medi Ambient) un cop el text estigui en vigor passarà a estar-ho directament del ministeri de Medi Ambient. També la provisió de places seguirà els mateixos requisits i un dels elements que s’eliminarà serà el límit de 35 anys per accedir al cos. A més, s’instauren les mesures en cas que un agent no pugui fer la feina per raons mèdiques amb la creació d’un comitè mèdic i la regulació de la situació de reforma.

Per altra banda, amb la modificació de la Llei es traspassarà totes les competències del control dels gossos potencialment perillosos als banders. Així, si ara només assumeixen les tasques de prevenció i control a la via pública i és el departament d’Agricultura qui s’encarrega de la tramitació de l’expedient administratiu, amb el text el cos es farà càrrec des del control fins a la resolució de l’expedient, un fet que deslliura de tasques el departament d’Agricultura.

Un altre canvi important és la simplificació i agilització dels processos sancionadors en matèria de pesca, caça i gossos potencialment perillosos pel que fa a les multes que són de més fàcil comprovació. Aquest procediment simplificat preveu una reducció de l’import de la sanció del 40% si es fa el pagament en un termini de deu dies hàbils, mentre que en el cas de no fer-ho s’aplica un 20% de recàrrec. El director del cos de banders, Ferran Teixidó, va posar en relleu que més d’un 90% de les sancions registrades entre el 2016 i el 2020 es podrien haver acollit a aquest procediment simplificat. Calvó va afegir que el procediment simplificat ja s’aplica en les multes de velocitat i va defensar que és “eficient”. A més, va indicar que no s’aposta per aquesta mesura per qüestions recaptatòries, sinó perquè “tingui un efecte dissuasiu”, una situació que ara no es dona perquè “passen mesos fins que no es resol un expedient”.

Tot i l’augment de funcions, la previsió és tan sols cobrir les jubilacions que s’han produït al cos, tenint en compte la crisi sanitària. Ara hi ha 15 agents i “a mesura que el pressupost ens ho permeti intentarem arribar als 21, que és el que hem tingut aquests anys”, va dir Teixidó. El que sí que tindran és una nova caserna. Estarà ubicada en una ala del nou edifici del COEX. “Amb el personal actual hem de ser el més eficaços possibles” de la mateixa manera que s’ha fet amb la nova seu, va remarcar.