El Govern podrà vendre les seves accions del Centre de Tractament de Residus d’Andorra, SA (Ctrasa) a Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) i deixar que sigui aquesta qui gestioni la societat i hi apliqui una estratègia per adaptar el centre de tractament de residus a les necessitats de la transició energètica.

Així ho preveu si més no el projecte de llei per adaptar la societat pública Ctrasa com a instrument de gestió directa, aprovat aquest dimecres pel Govern, un text que, com ha explicat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, modifica el règim de concessió actual de l’entitat, que passarà a ser un instrument de gestió directa del Govern i desenvoluparà els seus serveis mitjançant un encàrrec definit per aquest per a la gestió de residus.

La ministra ha avançat que el nou pla d’acció permet poder incrementar la producció d’energia del centre de tractament de residus fins a un 30% més, així com també es preveu incrementar l’energia tèrmica per a la xarxa de calor. Calvó, que ha destacat que amb aquesta nova fórmula de l’instrument de gestió directa es garanteix la continuïtat de la societat i de la seva activitat i s’evita la interrupció del servei, ha precisat que el text garanteix també que la totalitat del capital de Ctrasa ha de ser públic.

A més a més, amb aquest projecte de llei el Govern dona resposta a les recomanacions que des de l’any 2013 li ve fent el Tribunal de Comptes per tal que adeqüés el marc normatiu de Ctrasa. I és que cal tenir present que amb la llei del 2002 Ctrasa es va constituir com una societat de capital mixt concessionària de l’Administració en la gestió del servei públic de tractament de residus, mitjançant la construcció i explotació del forn incinerador de la Comella. No obstant això, durant el 2013 l’adquisició per part de Govern i de FEDA de la totalitat del capital social de l’empresa va comportar que la societat passés a ser íntegrament de titularitat pública, fet que de “forma paradoxal”, com apuntava el Tribunal en els diferents informes, feia que l’Administració esdevingués concessionària de si mateixa en la gestió d’aquest servei.


Contribució de 40.000 euros a la Creu Roja

L’Executiu ha aprovat aquest dimecres la contribució voluntària per un import de 40.000 euros a favor el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), en el marc de col·laboració amb aquesta organització internacional que es va iniciar el 2012 i que per últim cop es va renovar per al període 2020-2023, tal com ha recordat el ministre portaveu, Eric Jover. L’acord té per objectiu agilitzar les contribucions d’Andorra a les crides efectuades pel CICR.

D’altra banda, també s'ha acordat una contribució voluntària de 20.000 euros a fons i programes del Consell d’Europa en el marc de col·laboració que data del 2016. D’aquests, 15.000 euros estaran destinats per programes en matèria d’educació i 5.000 euros per al Pla d’acció del Consell d’Europa per a la protecció dels infants refugiats i emigrats a Europa.

Finalment, el consell de ministres ha aprovat també participar en el projecte La societat civil francòfona compromesa amb els objectius de desenvolupament sostenible aportant un import de 15.000 euros a aquesta iniciativa.


Adjudicada la millora de la xarxa d’aigua de les escoles

El Govern ha acordat l’adjudicació definitiva dels treballs de millores a les xarxes d’aigua dels centres escolars per a la prevenció de la legionel·la a l’empresa Agefred Serveis per un import de 179.997 euros, segons ha informat el ministre portaveu. Eric Jover, que ha precisat que el termini d’execució dels treballs serà de vuit setmanes, ha concretat que en aquesta primera fase s’actuarà a l’escola andorrana de la Massana, a l’escola francesa de la Massana, escola Germans de Riba d’Ordino, a l’escola francesa de la Peletera, escola Sagrada Família d’Escaldes-Engordany i a l’escola andorrana de Fiter i Rossell.

D’altra banda,  el ministre ha explicat que es va acordar també la licitació de fins a vuit projectes de millora de les carreteres del país. Concretament, de la CS-230 de Meritxell, la CS-370 de Sorteny, la CS-610 d’Aixàs, la voravia exterior de la CG-2 al revolt de Ràdio Andorra, l’escomesa d’aigua potable fins a l’edifici del Cramea, la creació d’un accés a  la CG3 amb el Prat de la Farga, un nou enllaç a la CG-2 i la protecció d’un vessant del riu d’Arinsal.


Regulat el Servei d’Inspecció del CRAJ

El consell de ministres ha aprovat el reglament regulador del Servei d’Inspecció i del procediment sancionador del Consell Regulador Andorrà del Joc (CRAJ). Així, a través d’aquest text, es dota el CRAJ d’un Servei d’Inspecció a l’efecte de dur a terme comprovacions i inspeccions dels jocs d’atzar, dels operadors i dels establiments de jocs d’atzar, participar en la lluita contra el joc il·legal i contra el frau en aquesta matèria.