El Govern està disposat a tirar endavant una prova pilot per analitzar la viabilitat d’una línia regular d’autobús entre la Massana i Encamp. Així ho ha assegurat en declaracions al BonDia el director d’Empresa, Comerç, Desenvolupament Industrial i Transport, Josep Pujol, que està convençut que aquesta és l’única manera de conèixer la demanda real d’un servei de transport públic per cobrir el trajecte entre les dues parròquies. És per aquesta raó que Pujol té la intenció de portar la proposta a la propera reunió de la Comissió de seguiment de les línies de transport nacional regular de viatgers, de la qual formen part els representants de les companyies adjudicatàries de les esmentades línies de transport, Coopalsa i Autorcars Nadal. Això sí,  des de l’Executiu són conscients que ara mateix hi ha altres temes damunt la taula, com ara arribar a un acord per a la compensació que han de rebre les companyies per la posada en marxa de l’abonament mensual a 30 euros o el retorn del transport públic a la “normalitat” després dels dos anys de pandèmia.

La plataforma per a la gestió de la mobilitat intermodal impulsada per FEDA, que de cara a l’usuari es tradueix en l’app Mou-T-B, permet registrar dades relatives al funcionament de les diferents línies de bus: nombre d’usuaris, quines parades s’utilitzen més, en quines hores, diferències entre trajectes d’anada i trajectes de tornada, etcètera. “La plataforma tecnològica ens permet disposar de molta informació que abans no teníem i d’aquesta manera es poden anar fent els ajustaments necessaris: es pot anul·lar una parada o afegir-ne una de nova, també decidir si en una parada és convenient posar-hi una marquesina per la quantitat d’usuaris que l’utilitzen”, explica el director de Transport.

En el cas d’una línia regular entre la Massana i Encamp, i tal com assenyala Pujol, “no és possible tenir dades sobre la seva viabilitat si no es fa una prova pilot”. Pujol recorda que la Cooperativa Interurbana Andorrana, actualment integrada dins de Coopalsa, ja va fer una prova pilot entre aquestes dues parròquies la temporada d’hivern 2013-2014 per donar resposta a una demanda dels esquiadors i que en aquella ocasió el resultat no va ser bo. Amb tot, considera que “les necessitats poden haver canviat en aquests gairebé deu anys” i és per aquest motiu que està disposat a atendre una petició ciutadana que fins i tot s’ha canalitzat a través de la plataforma change.org i ha recollit fins al moment unes 450 signatures.

“La prova pilot ens permetrà saber si la línia entre la Massana i Encamp és viable o no, si hi ha prou demanda per part dels usuaris o no. En definitiva, ens permetrà tenir dades reals i objectives per poder prendre una decisió”, insisteix Pujol. En tractar-se d’un servei públic, caldrà trobar un equilibri entre el cost de la línia i la demanda que pugui tenir. “Entenem que pugui ser deficitària, però sí que hi ha d’haver una demanda que justifiqui la seva implementació”, afegeix.
En aquest sentit, apunta que l’L5 que va d’Arinsal a Andorra la Vella es va veure necessària, “tot i que hi ha hores en què els vehicles van buits en el tram entre Arinsal i la Massana. En qualsevol cas, aquesta línia actua com a reforç de l’L6 que va d’Ordino a Andorra la Vella i, per tant, és bo que hi sigui i que es mantingui”. En el cas d’una eventual línia entre la Massana i Encamp, i a partir de la prova pilot, “caldrà valorar si cal que operi de la mateixa manera totes les hores, si és millor reforçar-la unes hores concretes vinculades a les entrades i les sortides de la feina o, fins i tot, si seria convenient un model de bus a la demanda”.

Bona col·laboració

El director de Transport agraeix la bona predisposició de part de les companyies concessionàries, Coopalsa i Autocars Nadal, a l’hora d’anar introduint canvis a les línies nacionals que operen. “El contracte ens dona la potestat de fer modificacions amb un diferencial de quilòmetres del 10%. Això ens dona molta llibertat, però així i tot cal agrair que les companyies sempre han estat molt col·laboradores. És més, moltes vegades són elles que ens fan suggeriments des de l’experiència que tenen tant del dia a dia com dels anys que fa que s’hi dediquen”. Com a exemple dels canvis que s’han introduït des que es van adjudicar les línies fa gairebé tres anys, Pujol rememora que “la primera setmana de funcionament ja vam rebre moltes queixes de veïns del Pas de la Casa per la línia L3 que arribava només fins a Soldeu. Aleshores vam decidir suprimir aquesta línia i afegir més freqüències a l’L4 que cobreix el trajecte entre Andorra la Vella i el Pas de la Casa”.

L’abonament únic per al transport nacional i comunal, assignatura pendent

El plec de bases que es va elaborar per a la concessió de les línies nacionals d’autobús ja preveia la creació d’un abonament únic per al transport públic, de manera que els usuaris en tinguessin prou amb aquest abonament per poder circular tant amb els autobusos nacionals com amb els autobusos comunals. De fet, el director d’Empresa, Comerç, Desenvolupament Industrial i Transport, Josep Pujol, assegura que aquesta qüestió s’està treballant amb els comuns i creu que l’abonament únic s’acabarà implementant, de la mateixa manera que “ara es poden fer transbordaments d’una línia nacional a una altra pagant un sol bitllet sempre que es faci dins d’un interval de 60 minuts”.

Precisament sobre els transbordaments, Pujol defensa que no hi hagi línies que travessin el país de nord a sud. “Quan sortim fora d’Andorra estem molt acostumats a fer transbordaments entre línies i ho trobem normal”, declara. “Això no vol dir que no es puguin augmentar freqüències i millorar el que calgui per oferir un bon servei”, conclou.