Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern preveu organitzar la formació professional en mòduls de cara al 2011


Escrit per: 
Redacció

El Govern preveu flexibilitzar l’actual estructura de la formació professional mitjançant l’organització dels programes en mòduls, un projecte que podria veure la llum de cara al 2011, segons va avançar ahir la ministra d’Educació i Cultura, Susanna Vela.

El ministeri vol reformar la formació professional basant-se en tres grans línies: modulitzar els programes, replantejar la càrrega lectiva de les llengües per a cada formació i suprimir la clàusula de dedicació docent exclusiva que han de complir els professors. 
La ministra i el secretari d’Estat d’Educació, Josep Roig, van visitar ahir el Centre de Formació Professional d’Aixovall, on es van reunir amb el professorat i van poder veure algunes de les activitats que es desenvolupen a l’escola. Els principals responsables d’Educació s’han proposat flexibilitzar la formació professional durant aquest mandat, i ja s’ha començat a treballar en la modulització dels programes, un sistema que s’aplica amb èxit en països veïns com ara l’estat espanyol.
Sobre aquesta línia de treball, Roig va argumentar que “els programes actuals són poc flexibles, mentre que la suma de diferents mòduls podria portar l’alumne a optar entre diferents professions amb una despesa econòmica similar”. Segons va explicar el secretari d’Estat, actualment hi ha programes en què ja s’apliquen els mòduls, però encara “cal un estudi per poder flexibilitzar” la formació professional. Així mateix, Roig va explicar que es tracta d’un projecte “a mitjà termini” que podria estar enllestit al voltant del 2011.

 

Replantejament lingüístic
A més de modulitzar els programes, l’executiu vol fer un replantejament lingüístic per adaptar el grau d’aprenentatge de les llengües a cadascuna de les formacions. En aquest sentit, Roig va argumentar que actualment s’exigeix un coneixement de les llengües similars en els diferents estudis, mentre que el ministeri d’Educació vol fer una auditoria per “detectar les necessitats lingüístiques de cada formació”.
“Tal com ho tenim plantejat actualment, hi ha programes amb una càrrega lectiva de llengües del 33 per cent”, va sostenir el secretari d’Estat d’Educació, que va apuntar, a tall d’exemple, que “un estudiant de microinformàtica haurà d’entendre molt bé l’anglès, mentre que aquest volum d’hores [en l’aprenentatge de la llengua anglesa] potser no ha de ser el mateix en les professions sanitàries”. Amb tot, Roig va matisar que “tot estudiant ha de tenir un cert domini de les quatre llengües, però cal analitzar les necessitats segons els diferents perfils professionals”.
dedicació no exclusiva
Finalment, el ministeri considera que la llei actual està mal plantejada pel que fa a l’obligació que tenen els professors de dedicar-se exlusivament a la docència, ja que és un tipus de formació que és eminentment pràctica. Sobre aquesta qüestió, Roig va mantenir que “el professorat hauria de poder compaginar la docència amb el desenvolupament professional, per poder actualitzar els seus coneixements”. El secretari d’Estat va aclarir que aquest canvi de plantejament suposaria “una reforma legal”, ja que “la llei diu que hi ha d’haver dedicació exclusiva, i això s’ha de canviar”.

 

Noves formacions
Finalment, la ministra d’Educació i Cultura va explicar que s’està treballant amb els departaments de Treball i Immigració per “veure quins sectors necessiten més professionals”, perquè la formació professional pugui donar una resposta eficaç a les empreses. En aquest sentit, el secretari d’Estat d’Educació va avançar que aquest mateix any es podrien oferir formacions en l’àmbit de la calefacció i de les construccions verticals, després de rebre les corresponents demandes dels sectors professionals, ja que es tracta de cursos que “es poden fer en qualsevol període de l’any”.

 

El ministeri d’Educació es compromet a aprovar el projecte de llei del cos especial durant aquest mandat

El secretari d’Estat d’Educació, Josep Roig, va assegurar ahir, durant la visita al Centre de Formació Professional d’Aixovall, que el Govern aprovarà durant aquest mandat el projecte de llei del cos especial d’educació. Segons va explicar la ministra d’Educació i Cultura, Susanna Vela, es tracta d’una de les inquietuds que el ministeri ha recollit en el transcurs de les visites a les escoles que fa des de la setmana passada.
Davant d’aquesta reivindicació del cos docent, Roig va mantenir que el Govern té la “voluntat màxima” de redactar la llei del cos especial durant aquesta legislatura, i va matisar que es farà amb la col·laboració dels treballadors. En aquest sentit, el secretari d’Estat d’Educació va explicar: “Ja hem començat una ronda prèvia de contactes amb els sindicats per començar a elaborar el calendari.” Així mateix, Roig va afirmar que el projecte de llei “hauria de contribuir a la revalorització de l’ensenyament” i que hauria reflectir aspectes com “la remuneració, la jubilació, la carrera professional o els perfils de treball”.
Vela va insistir també en la necessitat de “recuperar fórmules per recobrar el reconeixement social” de la professió, que s’ha anat perdent amb el temps.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte