“Sorpresa.” Així es va mostrar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, després que la companyia que produïa i comercialitzava trumfa andorrana Sabors i Aromes va anunciar que ha iniciat la liquidació. Calvó, que va indicar haver conegut la notícia per la premsa, va explicar que el Govern sempre s’ha mostrat obert a donar suport a aquesta iniciativa privada, però sempre complint amb el que especifica la llei d’agricultura.
Així, i en relació a les queixes dels accionistes de la societat per la manca d’ajudes econòmiques de l’administració, la titular d’Agricultura va especificar que a aquest negoci se li havia concedit un pla de millora, dotat amb 50.000 euros, per a aspectes lligats a la maquinària, i que posteriorment el ministeri li havia proposat poder certificar la trumfa com a producte de qualitat. Si aquesta darrera via s’hagués tirat endavant, Sabors i Aromes hauria pogut accedir a una prima per cada quilo de patata comercialitzat, un fet que hauria fet més competitiu el seu preu al mercat. Per certificar-ho, però, s’ha d’elaborar un reglament que defineixi els procediments en el cultiu i l’elaboració. Calvó va explicar que en l’última reunió que va mantenir amb els membres de la companyia es va acordar que aquest text es treballaria conjuntament, ja que per fer-lo cal que els agricultors aportin informació. “Mai hem fet un reglament de certificació sense els actors principals”, ja que “cal que sigui al màxim de consensuat perquè sigui efectiu”. Aquest procediment, va dir la ministra, és més o menys llarg en funció de la predisposició dels actors implicats. I va ser en aquest punt que les converses van quedar estancades. De fet, des d’Agricultura encara s’està a l’espera d’aquesta informació que havia d’aportar la societat. Per aquest motiu va assegurar que “ells saben que la porta encara està oberta i que des del Govern sempre hi ha hagut molt interès per donar el màxim suport” al projecte, tenint en compte que és una iniciativa que sorgeix d’un pla de recerca finançat per l’executiu.
Calvó va remarcar que des del ministeri sempre s’ha ofert acompanyament tècnic. Precisa les queixes dels socis de Sabors i Aromes que lamenten la falta d’ajuts públics per al sector agrícola i detalla que hi ha previstes un seguit d’aportacions econòmiques, com a la resta de països europeus. Alguns exemples són les partides que es destinen a la raça bruna, la carn de pollí o les línies d’ovins. El que no pot fer el Govern, però, és atorgar una subvenció directa com la companyia demanava, va declarar. D’aquí la proposta d’entrar a beneficiar-se de les línies de certificació.
La ministra d’Agricultura va deixar clar que “el Govern té interès que el pla de recerca s’implanti”. Així mateix, va lamentar que tenint en compte que aquest projecte va implicar un gran nombre de productors, el seu tancament “tindrà un impacte”. Amb tot va concloure que el pla de recerca pot servir per a altres fórmules privades que acabin en projectes d’èxit.