Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern té registrats 14 delegats de personal de 9 empreses
El Govern té registrats 14 delegats de personal de 9 empreses

El Govern té registrats 14 delegats de personal de 9 empreses


Escrit per: 
Agències / Foto: M.T.

El Registre d'Organitzacions Sindicals, adscrit al departament d'Ocupació i Treball, té actualment inscrits 14 delegats de personal que pertanyen a un total de 9 empreses. Segons el Codi de Relacions Laborals les empreses de 20 a 50 treballadors poden elegir un delegat, les de 51 a 150 treballadors dos delegats, a les de 151 a 300 els corresponen tres delegats i a les de més de 300 treballadors quatre delegats. A diferència d'altres països, la legislació andorrana no preveu la figura del comitè d'empresa, de manera que no n'hi ha cap de registrat.

Des d'Unió Sindical d'Andorra, el seu secretari general, Gabriel Ubach, lamenta el baix nombre de delegats de personal que s'han elegit des de l'aprovació del Codi de Relacions Laborals i la Llei de llibertat sindical l'any 2008, i ho atribueix al fet que la legislació no preveu que aquesta figura sigui alhora un delegat sindical, de manera que els representants elegits "no tenen un sindicat al darrere, estan sols davant del perill". 

En aquest sentit, assegura que "avui en dia, no hi ha cap delegat de personal que pugui plantejar un conflicte col·lectiu a la seva empresa, perquè està sol", i afegeix que per tot plegat, és molt difícil que algú vulgui ser delegat de personal, de manera que assegura que "són els empresaris els que estan creant els seus propis delegats". 

Tot i que la Llei de llibertat sindical permet l'existència de sindicats, Ubach demana que és necessari que l'actual figura de delegat de personal estigui vinculada a un sindicat, "com a la resta de països". 

Precisament, el grup parlamentari demòcrata està enllestint una proposició de llei per reformar el Codi de Relacions Laborals, que pot obrir la porta a una millor regulació de l'elecció de representants sindicals, així com a la creació de comitès d'empresa. També està previst que reguli el dret a vaga, el dret a tancament patronal i els serveis mínims.

delegats de personal
empreses
Codi de relacions laborals
Gabriel Ubach
USdA
Ocupació i Treball
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic