Diari digital d'Andorra Bondia
Un camió cisterna subministrant carburant en una estació de servei del Principat.
Un camió cisterna subministrant carburant en una estació de servei del Principat.

El Govern tira pel dret amb la taxa als hidrocarburs i indigna el sector


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

L’aprovació per part del Govern de la modificació de la Llei d’impostos especials, que inclou una nova taxa als hidrocarburs, ha indignat l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants d’Andorra (Asidca). El text va rebre ahir el vistiplau del consell de ministres i, a expenses del que es pugui allargar la seva aprovació al parlament, els càlculs de l’Executiu és que pugui ser una realitat de cara al setembre.

I amb l’objectiu d’acostar-se a les demandes del sector, s’ha introduït en el redactat una aplicació progressiva de l’impost en el carburant de locomoció. Així doncs, des que entri en vigor i fins a finals d’any, la taxa que haurà d’assumir el sector serà de 10 euros la tona de diòxid de carboni, mentre que a partir del 2022 ja passarà a ser de 15 euros la tona (xifra que s’havia previst des d’un bon inici). A més, la ministra d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va informar que s’han acceptat d’altres qüestions tècniques, com ara l’obligació de fer un balanç de la taxa cada dos anys en el qual s’analitzarà el seu impacte sobre les emissions i sobre l’economia. L’auditoria es farà pública. Quant al carburant de calefacció, ja s’havia previst una moratòria de sis anys a partir del 2022, fent que la taxa s’apliqui de forma progressiva (a 2,5 euros la tona per any).

La notícia va generar malestar al sector del carburant. Tant per la decisió d’aplicar la taxa de carboni costi el que costi com per unes informacions aparegudes durant la jornada d’ahir en què se citava la ministra Calvó i s’afirmava que s’havia arribat a un acord amb els importadors sobre l’aplicació del nou impost. Al vespre, l’Executiu va deixar clar que en cap moment havia parlat d’acord amb el sector. I en això sí que coincideix l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants d’Andorra (Asidca). L’entitat va assenyalar ahir que no s’ha consensuat res a l’entorn d’aquesta mesura i va reiterar la seva oposició a cap mena d’augment fiscal sobre els carburants, ja que qualsevol increment suposarà perdre el diferencial amb els països veïns, indiquen. L’Asidca també va alertar que a qui realment acabarà afectant la taxa serà als professionals, als transportistes i a tota la ciutadania en general, i va advertir que “el Govern està donant l’esquena a la ciutadania, no l’acompanya en el pitjor any que ha viscut el món els darrers temps”. En aquest sentit va remarcar que, “de forma general, no toca augmentar res, ni ara ni a la tardor”, tenint en compte que aquest també serà un any perdut i que si les empreses aguanten, ja faran prou. L’entitat va lamentar que la ministra hagi pres de forma unilateral la decisió de començar a gravar els carburants a partir de la tardor d’aquest any.

Pel Govern, però, és important que la taxa entri en vigor aquest 2021 per fer efectiva la reducció del preu dels títols de transport públic. “No es pot donar avantatges si no es recapta”, va dir el ministre de Finances, Eric Jover, que va detallar que l’evolució de la fiscalitat en els hidrocarburs ha estat més moderada a Andorra que a Espanya i França, on els darrers deu anys ha crescut de 0,21 euros el litre i de 0,11 euros el litre.

 

 

carburants
taxa
taxa de carboni
asidca

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte