Diari digital d'Andorra Bondia
L'informe del Grevio sobre la implementació del Conveni d'Istanbul per part d'Andorra.
L'informe del Grevio sobre la implementació del Conveni d'Istanbul per part d'Andorra.

El Grevio demana més recursos i protecció pels infants víctimes de violència domèstica


Escrit per: 
Redacció / Foto: Grevio

El Grup d'Experts en Acció contra la Violència contra les Dones i la Violència Domèstica (Grevio) del Consell d'Europa constata que molts països no tenen prou protecció per als nens i les víctimes de la violència domèstica, i demana que s'hi destinin més recursos i es millori la protecció d'aquestes víctimes. Així es recull si més no en l'informe anual que el grup que supervisa l'aplicació del Conveni del Consell d'Europa sobre la prevenció i la lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica (Conveni d'Istanbul) ha fet públic avui, un treball centrat en la custòdia dels infants, les visites i la violència domèstica fer a partir de les avaluacions que ha portat a terme fins ara.

Així, en l'informe es destaca que "tots els estats part del tractat ha pres mesures positives" tot i que s'adverteix que "el camí és llarg" degut a que la implementació d'aquestes "ha estat massa inconsistent". A més, es remarca que les dones víctimes de violència domèstica que deixen els seus maltractadors sovint s'enfronten a amenaces de dany als seus fills i s'apunta una "taxa alarmant d'homicidis tant de dones com de nens víctimes, que s'informa regularment als mitjans d'Europa".

El Grevio destaca que molts estats reconeixen el dany causat als infants que són testimonis de violència domèstica i preveuen l'obligació d'informar les autoritats rellevants de sospita o incidents confirmats presenciats per nens, o quan aquests han estat víctimes directes de violència. Així, remarca que a Andorra i Montenegro, presenciar aquesta violència equival a viure-la directament i la legislació exigeix ​​el mateix nivell de protecció i suport per part dels organismes estatutaris. I destaca que la legislació andorrana defineix com a “víctimes” les dones que han estat objecte de violència masclista i els seus fills menors d'edat, i se'ls pot donar suport social, psicològic i mèdic. L'organisme posa els exemples també de Montenegro i Itàlia, on la violència domèstica en presència de nens comporta penes agreujades, i remarca que tant a Itàlia com als Països Baixos, cometre violència contra les dones en presència d'un nen s'equipara a una forma de maltractament infantil. 

En relació a Espanya, el Grevio acuul amb "satisfacció" un canvi recent a l'article 156 del Codi Civil que elimina l'exigència del consentiment dels dos progenitors per a l'assessorament psicològic i el suport als fills comuns. Així, l'agressor ja no pot impedir que els seus fills assisteixin a sessions d'assessorament, un obstacle freqüent perquè els nens rebin suport psicològic.
 
Tot i els avenços assenyalats, el Grevio destaca que encara hi ha mancances i alerta d'una nanca de protecció i suport als infants testimonis quan es produeix la violència a la unitat familiar. Així, l'informa evidencia que malgrat el reconeixement ben establert dels efectes nocius de presenciar la violència que s'ha indicat anteriorment, el seguiment fins ara revela que els estats part del tractat "majoritàriament no ofereixen" els efectes nocius de ser testimonis de la violència, ni un accés suficient a serveis especialitzats i adequats per a l'edat dels infants. I s'apunta que en alguns països, per exemple a Àustria i Finlàndia, aquests serveis només es proporcionen als refugis i només amb un termini temporal, i la sortida del refugi comporta la finalització d'aquest suport especialitzat essencial. Als Països Baixos, Portugal, Sèrbia i Suècia, mentre que els centres d'acollida donen suport als nens que acompanyen les seves mares, els serveis no estan especialitzats i s'adapten a les seves necessitats específiques.

Quant a la protecció insuficient de les víctimes de violència domèstica i dels seus fills, l'organisme recorda que en virtut de la Convenció d'Istanbul, els estats han de garantir que els casos de violència domèstica es tinguin en compte a l'hora de decidir sobre la custòdia i les visites. I defensa que això es pot fer de diverses maneres, com per exemple introduint una legislació que ho obligui, examinant els casos de custòdia per a incidents de violència domèstica o assegurant els fluxos d'informació entre els sectors de dret penal i civil. 

Així mateix, pel que fa al no garantiment de les visites supervisades segures, el Grevio alerta que els estat tendeixen a donar prioritat a mantenir el contacte amb els dos pares a qualsevol preu, independentment de la violència presenciada. Així, l'informe posa de manifest que es van observar deficiències en l'aplicació de l'article 31 pel que fa a instal·lacions i personal per permetre les visites supervisades. I res recorda que diversos estats part, com Andorra i França, no tenien els recursos i la infraestructura per garantir visites supervisades segures.

Finalment, Grup d'Experts en Acció contra la Violència contra les Dones i la Violència Domèstica adverteix sobre la minimització de la violència domèstica en els processos judicials familiars està estretament relacionada amb un ús creixent del concepte d'"alienació parental" per soscavar les opinions dels nens víctimes de violència domèstica que temen el contacte amb autors de maltractaments domèstics, malgrat els riscos evidents per a les víctimes tant adults com infantils. I en aquesta línia, l'informe cita estudis que descobreixen que les afirmacions de l'anomenada alienació parental s'estan utilitzant per negar denúncies d'abús domèstic i sexual i que, en molts casos, amb indicis o troballes d'abús domèstic, aquestes preocupacions "desaparegueren" un cop es va centrar en aquest concepte.

Grevio
demana
més
recursos
Protecció
infants
víctimes
violencia domestica

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte