Diari digital d'Andorra Bondia
El lletrat dels afectats pel frau de Volkswagen preveu 40 demandes
El lletrat dels afectats pel frau de Volkswagen preveu 40 demandes

El lletrat dels afectats pel frau de Volkswagen preveu 40 demandes


Escrit per: 
P.G.

Als venedors dels vehicles Volkswagen del Principat els espera un seguit de demandes civils per haver venut els cotxes que la companyia alemanya va manipular. Paral·lelament a la querella criminal presentada el febrer passat per l’associació d’afectats contra el fabricant, ara s’inicia un procés en contra dels venedors, com a alternativa, per donar una solució als consumidors estafats.
L’advocat de la majoria dels afectats a Andorra és Josep Ribera, i ahir va presentar la primera demanda civil d’un particular contra un dels venedors. Assegura que en té dos més a tràmit i que espera arribar a quaranta abans de l’estiu.  

Demanen un cotxe nou
Les demandes civils contra els venedors són de dos tipus: les que es refereixen a cotxes de menys de tres anys i les que són sobre vehicles que superen els tres anys des de la venda. Per als primers, els de menys de tres anys, la demanda reclama la substitució del vehicle. “El vehicle que el consumidor va comprar no és el que li van vendre i per tant reclama que l’hi substitueixen per aquell que volia”, explica l’advocat. Subsidiàriament, i com a segona opció, si la primera no és acceptada, la demanda planteja que li retornin els diners al perjudicat en resolució del que diu el contracte de compravenda. Finalment, i si no s’accepten aquestes dues opcions, es reclamen els danys i perjudicis ocasionats, que estan valorats en el 50% del cost del vehicle, més 500 euros pels danys morals causats. 
La segona tipologia de demandes civils contra els venedors, referent als vehicles que tenen més de tres anys,  no planteja la substitució però sí les altres dues opcions, és a dir, el retorn dels diners o els danys i perjudicis.
Segons Ribera, “el venedor no té altra opció que indemnitzar el consumidor o pagar-li danys i perjudicis, però si té una assegurança que faci la demanda corresponent, també té l’opció de fer que Volkswagen es personi aquí”, va explicar. 
La demanda civil es basa en l’argumentació d’una llei nova, del 2013. És la coneguda com a llei del consumidor. Segons assegura l’advocat, encara no hi ha jurisprudència generada per aquesta norma. “No s’ha publicat cap sentència d’aquesta nova llei, per tant és nova i cal esperar a veure què pot trigar a resoldre’s”, comenta Ribera. El procediment, segons el lletrat, obliga que sigui abreujat “i dependrà del que tardin els pèrits, però no hauria de trigar molt més d’un any o any i mig”, preveu.
Ribera explica que als Estats Units Volkswagen ha indemnitzat els afectats amb 5.000 euros més el cost de la reparació, més 500 dòlars de danys morals. “Als Estats Units la companyia ha acceptat  indemnitzar i aquí, a Europa, s’han d’acreditar els danys”, va dir Ribera. 
Aquesta mena de demandes civils contra els venedors ja han estat presentades en altres països, com Espanya, per plataformes d’afectats.  Tot i això, aquest procediment civil va en paral·lel a la querella criminal presentada per l’associació el febrer passat contra el fabricant de Volkswagen. La demanda encara espera que s’enviï la comissió rogatòria perquè comparegui un responsable de Volkswagen. Una acusació a què van afegint-se més afectats de manera particular. El lletrat andorrà té previst presentar una cinquantena de querelles criminals més en aquest sentit. 

Volkswagen
demandes
afectats vehicles
Josep Ribera

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

A França s'han resolt les 4 primeres demandes presentades contra Volkswagen França. El Tribunal ha condemant els demandants a pagar 1800€ a Volkswagen.Potser que s'ho mirint els demandants andorrans.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte