Diari digital d'Andorra Bondia
El mediador critica que la CASS admeti denúncies anònimes
El mediador critica que la CASS admeti denúncies anònimes

El mediador critica que la CASS admeti denúncies anònimes


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

El mediador de la CASS, Josep Maria Goicoechea, critica que l’ens admeti denúncies anònimes, ja que a més que “causa preocupació” també pot “evocar pràctiques inquisitorials”.
Així ho exposa en l’informe que ahir va fer públic la Seguretat Social corresponent als seus sis primers mesos de treball, en què recorda que les denúncies anònimes causen problemes a la CASS, com ara convocatòries “exprés” al control mèdic, activitat urgent dels inspectors i mobilització d’altres recursos. Per aquest motiu, Goicoechea remarca que “seria molt important aplicar prudència i cautela, basades en la versemblança possible de les denúncies”. A més, el mediador remarca que encara seria millor que el denunciant hagués d’identificar-se i se li assegurés la confidencialitat en el procés d’instrucció que pogués seguir. Aquesta observació de Goicoechea forma part de les “línies de millora” que aporta en un informe on també qüestiona el mateix consell d’administració de la parapública. En concret, el mediador denuncia “un aspecte xocant” del rol de la comissió d’Avaluació Mèdica (CAM). Es tracta “del paper de descompartir” en els casos que l’avaluació per un perit extern contradiu l’opinió prèvia de l’esmentada CAM. I “que el consell d’administració utilitzi la CAM com a òrgan per dirimir la discrepància sembla una manera poc imparcial i mancada de neutralitat”, lamenta. 
Però encara hi ha molts més aspectes a millorar, segons el mediador. Al marge d’esmenar diferents qüestions relacionades amb les comunicacions (amb els assegurats i amb els prestadors), Goicoechea assenyala que el sistema d’informació que posseeix la CASS “no permet cap explotació que relacioni els problemes de salut amb la informació administrativa i financera de què es disposa actualment”. En aquest sentit, explica que amb el registre sistemàtic del codi dels problemes de salut, la CASS i l’administració podrien adquirir un coneixement més afinat dels problemes relacionats amb la utilització de serveis i amb la despesa, i “la funció de compra de serveis per la CASS podria ser més eficient”. Sobre aquesta qüestió, el mediador denuncia un presumpte cas de negligència mèdica: “En relació amb aquest element precís, cal esmentar la constatació amb sorpresa del nombre de persones intervingudes de la columna vertebral pel mateix facultatiu i amb serioses seqüeles invalidants que hem vist durant aquest període.” 
Goicoechea tampoc s’estalvia crítiques a la llei de la CASS aprovada el 2008, en què veu una llarga llista de “discriminacions” entre assalariats i treballadors per compte propi i posa de manifest la poca claredat en la implantació de l’assegurança social de les persones amb discapacitat entre 18 i 65 anys. L’informe del mediador, que ha atès 66 persones, també destaca que els principals problemes evocats per la gent tenen a veure amb les pensions i, en especial, les d’invalidesa parcial permanent derivades d’accident de treball i malaltia professional i, “encara més”, de malaltia comuna o accident no laboral. Sobre aquest informe, el mateix consell d’administració de la CASS exposa que “agraeix la tasca realitzada pel mediador” i també “es compromet a estudiar i posar en marxa les millores proposades”.
D’altra banda, el consell d’administració de la parapública va aprovar els estats financers i la liquidació de comptes del 2016.

 

cass
mediador
Josep Maria Goicoechea
CAM
SEGURETAT SOCIAL
informe
llei de la CASS
Comentaris: 1

Comentaris

Estic d'acord amb el Dtor. Goicoechea. Saludos

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic