Diari digital d'Andorra Bondia
Un instant de l’esdeveniment del Dia nacional del Conveni.
Un instant de l’esdeveniment del Dia nacional del Conveni.
El Cor de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell amb el guitarrista Juli Barrero.
El Cor de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell amb el guitarrista Juli Barrero.
La ministra Pallarés en l'acte del Dia nacional del Conveni.
La ministra Pallarés en l'acte del Dia nacional del Conveni.
El Xavi explicant les seves vivències personals.
El Xavi explicant les seves vivències personals.
Les autoritats en l'acte del Dia nacional del Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides.
Les autoritats en l'acte del Dia nacional del Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides.

“El més dur són les mirades”


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Fotos: Facundo Santana

“L’important és acceptar-se un mateix, perquè el més dur són les mirades”. Així de contundent ha estat David Aguilar, Hand Solo, quan ha posat en relleu una de les vivències quotidianes que han d’enfrontar dia a dia les persones discapacitades. Conviure amb les mirades de la gent és una situació que moltes vegades incrementa les inseguretats dels que se senten observats fins al punt que molts acaben no acceptant-se ells mateixos, ha detallat. Per aquest motiu, ha insistit en la importància de donar veu i visibilitat a les persones que pateixen alguna minusvalidesa a través d’actes com el de Compartint vivències, que ha tingut lloc aquesta tarda a Illa Carlemany amb motiu de la celebració del Dia nacional del Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides, on diferents persones amb discapacitat han explicat les realitats d’aquest col·lectiu en el seu dia a dia. 

En aquest sentit, Aguilar ha recordat que a la vida quotidiana hi ha persones que els costa una mica més fer les coses que a la gent corrent, “però al final tots ens mereixem ser tractats amb el mateix respecte”, un respecte que lamenta que moltes vegades “s’acabi trencant”. Per aquest motiu, considera que s’haurien de fer més esdeveniments dels que ja hi ha organitzats durant l’any, ja que reivindica que la visibilitat dels discapacitats hauria de ser cada dia, “una lluita constant”, i no només uns dies en concret. Tanmateix, ha insistit que les pròtesis li han portat moltes coses positives a la vida, un positivisme que assegura que pot compartir amb els altres. “A mi no m’importa la fama, sinó que la meva història sigui coneguda per poder inspirar, motivar i conscienciar com més gent millor, sobretot el referent al bullying i com pot afectar la persona que en pateix”, ha afegit.

D’altra banda, diferents persones amb discapacitats també han compartit les seves experiències personals als assistents, com ha estat el cas del Xavi, de 49 anys, que ha relatat com és un dia de la seva vida d’ençà que es desperta fins que se’n va a dormir. En un moment del seu discurs ha ressaltat la seva autonomia i la seva capacitat de prendre decisions per si mateix, tot i el suport i acompanyament que rep per part de la Fundació Tutelar. Entre cada vivència es va intercalar el Cor de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell els quals, amb Juli Barrero a la guitarra, han cantat algunes cançons del seu repertori. L’esdeveniment, que ha reunit un centenar de persones, també ha sigut retransmès en directe a través del canal de YouTube del Govern i ha comptat amb un intèrpret de llenguatge de signes.

Programa Vida independent
La ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, ha inaugurat l’acte del Dia nacional després de dos anys sense celebrar-se per culpa de la pandèmia. “Cadascú de nosaltres té una part important per millorar la inclusió i treballar perquè tothom, amb discapacitat o sense o amb diversitat funcional convisqui amb la màxima normalitat i independència possible”, ha ressaltat. 

Per això, ha recordat que des del Govern continuen treballant en el programa Vida independent que a partir del mes de juny preveuen començar amb joves de 17 a 30 anys que tenen una discapacitat reconeguda. Tanmateix, ha indicat que la modificació de la llei del 2022 en relació amb les garanties i els drets de les persones amb discapacitat, encara no s’ha entrat a tràmit perquè estan en espera del retorn del feedback de les entitats i associacions col·laboradores.

Andorra
Dia nacional
conveni
discapacitats
visibilització

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte