El compte enrere ha començat i venç avui a les 3 de la tarda. Durant el matí d’ahir hi havia calma tensa a la zona. A l’hotel Cérvol no en sabien res. De fet, fins avui no hauran d’acollir els temporers de l’hotel Bellpí, un dels dos edificis de l’avinguda Santa Coloma afectats pel desallotjament decretat aquest dimecres pel Comú d’Andorra la Vella. El seu propietari, Gerard Lliset, és a primera línia, assegut a la recepció. Mira la televisió, relaxat, però amb cara de pocs amics. No se salva ningú, ni el Comú ni el propietari de l’edifici del costat ni, sobretot, l’obra del davant.

“En més de 60 anys d’història de l’hotel no ha passat mai res, i comencen les obres de davant i resulta que el culpable soc jo. Per aquí no hi passo, jo no soc el dolent de la pel·lícula. És ridícul, perquè tothom sap al 100% que és culpa de l’obra, és de calaix. Jo no he de fer cap millora, el meu edifici està perfecte, o estava perfecte abans de l’inici d’aquesta obra. Desgraciadament, mai recuperaré el cent per cent del que perdré, tot i que el Comú s’hauria de fer càrrec de tot. Precisament, són ells que no han volgut aturar l’obra perquè hi ha gent important implicada i uns interessos a defensar”, va denunciar Lliset. De moment, no emprendrà accions contra el Comú, però reclamarà una compensació per tancar el negoci.

També té paraules negatives per al propietari de l’edifici contigu, l’altre desallotjat, per segona vegada. És cert que a primer cop d’ull l’estat del seu hotel és molt millor que aquest edifici, on només entrar al vestíbul es poden apreciar esquerdes al sostre, al terra i a les parets. De fet, la propietat d’aquest immoble va decidir ahir emprendre accions legals contra la promotora de l’obra, ja que consideren que van ser el detonant de les esquerdes. Igualment, han iniciat una acció de responsabilitat contra el Comú, perquè creuen que han dut a terme un manteniment deficient de les instal·lacions.

A banda i banda del vestíbul d’aquest edifici, al número 28, hi ha un taller mecànic, on ahir l’amo i un dels seus treballadors, el Manolo i el Juan Carlos, estaven retirant tot el material amb l’ajuda d’una furgoneta. També han de tancat, tot i que tenen un altre taller a l’avinguda Tarragona. Al febrer ja els van desallotjar i el Juan Carlos va aprofitar per agafar-se les vacances, i ara també ho farà. Com al vestíbul de l’edifici, ells també tenen esquerdes ben visibles. “Ara fa por i no dona confiança, així que espero que serveixi perquè s’arregli, ja que a mi m’agrada treballar aquí, hi porto 22 anys”, va destacar.

Finalment, la Cintia, una veïna de l’àtic, on assegura que no tenen gaires esquerdes, surt de casa amb els dos fills, un petit i l’altre preadolescent. “La veritat és que no tenim por que pugui passar res”, va assegurar. Es mostra resignada, tot i que encara no sap on aniran a viure. “Una mica d’angoixa tenim, sobretot perquè comença l’escola i jo he de tornar a treballar, i no podem anar a qualsevol lloc, ja que el meu fill és molt petit, hauria de ser com a casa”, va demanar. Ara bé, “soc una persona positiva i tranquil·la, però potser s’hauria d’haver actuat abans”.

Encara no se sap qui pagarà la reubicació
El Comú d’Andorra la Vella va reconèixer ahir que encara no està determinat qui s’ocuparà de pagar les reubicacions dels afectats, si la mateixa corporació o les asseguradores. Mentrestant, sí que va confirmar que l’hotel Cérvol havia habilitat 26 habitacions per als temporers de l’hotel Bellpí.  

Pel que fa als afectats de l’edifici contigu, cinc unitats familiars s’ubicaran en diferents aparthotels, tot i que encara no se sap concretament en quins. A més, alguns hauran de passar prèviament per un hotel perquè encara estan ocupats per turistes. Finalment, les set unitats familiars restants aniran a viure a diferents hotels.