Diari digital d'Andorra Bondia
Els cònsols lauredians, Torres i Bonell durant la presentació de les mesures de pacificació, ahir al matí.
Els cònsols lauredians, Torres i Bonell durant la presentació de les mesures de pacificació, ahir al matí.

El nou vial lauredià: una fàbrica de multes


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

La policia va posar prop de 700 multes per excés de velocitat en el tram de la nova desviació de Sant Julià de Lòria durant els mesos de juliol, agost i mig setembre. Així ho ha explicat aquest matí el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, en la presentació dels tres radars queha titllat de “pedagògics”, instal·lats a la CG-1: dos de baixada pel nou tram del vial batejat com a pont d’Isidre Valls, i un en sentit nord a l’avinguda Francesc Cairat. Les infraccions per excés de velocitat es van detectar a través d’un radar mòbil i de controls policials de velocitat, segons ha confirmat el director del departament de Mobilitat, Jaume Bonell. 

El ministre Torres ha assegurat que amb la instal·lació d’aquests punts de control informatius, “els primers d’Andorra”, es responia a les demandes del Comú lauredià per controlar l’excés de velocitat a la zona. A més, ha precisat que aquests radars detecten la velocitat a la qual circulen els vehicles a 250 metres de distància. 

No són, però, uns punts de control sancionadors, ja que la seva finalitat “no és recaptatòria”, ha matisat Torres. L’objectiu, segons ha declarat el ministre, és la pacificació del trànsit en aquesta zona informant els conductors de la velocitat amb la qual estan circulant. La instal·lació d’aquests punts de control ha costat al voltant d’uns 7.000 euros. Tot i així, el cos de policia continuarà fent controls de velocitat a la zona, ha afegit el ministre.

Torres ha anunciat que també el Comú de Canillo va demanar la instal·lació d’un d’aquests radars informatius a la parròquia a la reunió de la taula nacional de Mobilitat que es va celebrar la setmana passada. En concret, voldrien que se situés a la zona del Canaro. Això sí, sempre que l’experiència funcioni a Sant Julià.

A més dels radars també s’ha  enganxat a la calçada una senyalització horitzontal termoadherida a l’asfalt de la carretera, que indica el límit de velocitat màxima amb una alta visibilitat diürna i nocturna. Una velocitat, d’altra banda, que diu Isidre Valls que no ha de superar els 50 km/hora. Precisament, la posada en marxa del nou vial ha permès activar el primer carril de pacificació urbana de 30 km/h a l’avinguda Francesc Cairat, en el qual comparteixen la calçada automobilistes i ciclistes, fomentant el respecte i la convivència. I encara es va referir a la col·locació de nova senyalització vertical d’avís de controls freqüents de velocitat, situada en les dues entrades, nord i sud, de la població.

Des del ministeri d’Ordenament Territorial es vol remarcar  que el nou vial a Sant Julià de Lòria en el tram de carretera comprés entre l’enllaç de Fontaneda i el carrer Isidre Valls, obert al trànsit des del passat mes de març, ha contribuït juntament amb la nova geometria de l’avinguda Francesc Cairat a descongestionar el trànsit en el nucli urbà.

En relació amb aquestes mesures de pacificació del trànsit,  el cònsol major de Sant Julià, Josep Majoral, tot i agrair-les, ha insistit que des del Comú estaran molt atents a les valoracions que en facin els veïns de la zona i si consideren que la iniciativa és insuficient insistiran a demanar mesures més contundents. Majoral ha recordat que la pacificació del trànsit va ser una de les demandes dels ciutadans en la darrera reunió de poble.

Pròxima prova de foc
El ministre Torres ha fet notar que el pròxim cap de setmana allargat per la festivitat del 12 d’octubre a Espanya serà un bon moment per “poder obtenir moltes dades i veure si la proposta ha estat encertada o no”. Per la seva banda, Majoral ha manifestat que espera que hi hagi força afluència de visitants i que es pugui comprovar així com transcorre la circulació de vehicles. De tota manera, s'ha mostrat reticent sobre l’efectivitat de les mesures adoptades a la zona. Caldrà mirar “a veure què passa”, ha dit, tot afegint que “ja sabeu quina és la meva postura”. Una posició que passa, com ja és conegut, per la necessitat de la finalització de la totalitat del vial per evitar les cues de trànsit.

El recinte multifuncional, pendent dels convenis
El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha reiterar que la  construcció del recinte multifuncional a Andorra la Vella és un dels projectes prioritaris del Govern, tot i que no ha precisat l’import de la partida que es destinarà en el pressupost de l’any que ve. Quant a la seva ubicació, ha declarat que en aquests moments “s’està en espera de diferents convenis abans de definir l’emplaçament d’aquest espai”.

Preguntat també sobre el projecte de llei de contractació pública, ha anunciat que entrarà a tràmit a finals d’aquest mes d’octubre.

700 multes
excés de velocitat
desviació
juliol
setembre
Sant Julià
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic