No hi faltava ningú, ni de l’època ni d’ara. L’acte d’inauguració de la remodelació del Palau de Gel d’Andorra, a Canillo, ha aplegat nombroses autoritats i unes 1.500 persones, que no s'han volgut perdre l’espectacle inaugural, amb les entrades esgotades. El cònsol major de la parròquia, Jordi Alcobé, ha anunciat que la reforma no s’acaba aquí, ja que properament es projectarà una nova plaça pública a la coberta de la piscina. A més, es referaran tots els circuits, l’entrada, els vestidors i els restaurants.

Segons Alcobé, “sempre hem d’anar endavant i per això aquest projecte és molt ambiciós, guanya vida i és viu”. A partir d’aquí, anirà avançant per fases, s’ha de fer el projecte i les adjudicacions, així que “passarà un temps, però durant aquest mandat s’ha d’aconseguir aquesta reforma”, ha assegurat el cònsol major canillenc. La inversió serà menor que el que ha suposat la remodelació inaugurada avui, ja que “ara embellirem i donarem un nou ús, amb un pressupost que no tindrà el calat del que s’ha fet fins ara”, ha precisat.

Pel que fa a la plaça pública, Alcobé ha expliat que “és un espai magnífic al mig del poble, que es va fer a l’època però que està en desús, mai s’ha fet servir”, de manera que “ara la volem connectar amb el restaurant del Palau de Gel”, perquè “sigui un complement per als usuaris”.

En aquests moments, el Comú de Canillo està buscant un nou director per a la instal·lació, ja que ara està gestionat per Ensisa i “volem que tingui entitat pròpia”, amb l’objectiu de comercialitzar-lo conjuntament amb el pont tibetà i el mirador del Roc del Quer. “Ha de ser el pulmó del turisme d’estiu a Canillo”, ha afirmat el cònsol canillenc.

La inauguració de la remodelació de la infraestructura ha començat amb un acte a l’auditori del Palau de Gel, amb els parlaments de benvinguda del mateix Alcobé i el cap de Govern, Xavier Espot. “La remodelació és exemplar, amb un alt valor de les instal·lacions i, si miren enrere, veurem persones al Comú d’aleshores amb sentit de país, inclosos els propietaris del terreny”, ha afirmat Espot. “Va ser una època –ha afegit– en què totes les infraestructures que es van inaugurar ens van difondre un gran orgull nacional”. 

L’acte ha comptat també amb la projecció d’un documental sobre la història del Palau de Gel, una taula rodona i el reconeixement als esportistes de la parròquia. Posteriorment, les autoritats s'han traslladat a l’exterior, on hi ha hagut un espectacle de dansa vertical de Líquid Dansa, la tradicional tallada de cinta i la descoberta d’una placa amb les autoritats, així com la benedicció de mossèn Ramon de Canillo. Per últim, ha tingut lloc l’espectacle del Club de patinatge de Canillo i del Circ Alegria On Ice.

Segons Alcobé, “ha estat un acte de reconeixement d’una instal·lació que penso que s’ho mereix després de tant de temps que està en funcionament i per la reforma integral que s’ha fet”. També s'ha pronunciat el cònsol major que va inaugurar la instal·lació els anys 80, Xavier Jordana: “Imaginar-se en aquella època que això acabaria així era difícil, ja que fer el Palau de Gel va ser una cosa extraordinària, molt fora del normal; era una il·lusió molt gran, però he de reconèixer que de vegades em semblava impossible”.

Les millores del Palau de Gel han tingut un cost total de 6 milions d’euros, quatre dels quals s’han destinat a la infraestructura, que permetrà un estalvi energètic de 400.000 euros l’any. Destaca la coberta més gran amb plaques solars, que inclou 989 unitats que generen 530 kw, un 65% de l’energia que requereix la instal·lació.