Diari digital d'Andorra Bondia
Aquest és el mapa de la felicitat elaborat per la Universitat de Lleida.
Aquest és el mapa de la felicitat elaborat per la Universitat de Lleida.

El Pallars Jussà i el Solsonès són les comarques més felices de Lleida


Escrit per: 
Agències

La població del Pallars Jussà i del Solsonès és la més feliç de Lleida, segons una enquesta duta a terme per la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida (UdL) a 2.2027 persones de més de 150 municipis de la demarcació i que s’ha traduït en el Mapa de la felicitat de les comarques de Lleida 2019. Amb un 7,7 sobre 10, ambdues superen en cinc dècimes la mitjana del grau de satisfacció de la vida de les comarques lleidatanes, que se situa en el 7,2, i també estan per sobre de la mitjana catalana (7,3), l’espanyola (6,9) i l’europea (7,1). L’estudi, que es va iniciar el març del 2018 i ha finalitzat aquest febrer, no ha obtingut, però, dades suficients ni de la Vall d’Aran ni la de Cerdanya lleidatana, per la qual cosa no surten reflectides en el mapa. Després del Pallars Jussà i del Solsonès, segueixen en rànquing de comarques lleidatanes més felices, la Noguera i el Pallars Sobirà, amb un 7,3, mentre que l’Alta Ribagorça és la comarca menys feliç, amb un 6,3 de mitjana. La resta de comarques que no superen la mitjana catalana se situen entre el 6,6 del Pla d’Urgell i el 7,1 de l’Alt Urgell. El Segrià és la tercera per la cua, amb un 6,8, segons informa la UdL. 

A més del grau de satisfacció amb la vida, la Càtedra d’Innovació Social també ha quantificat el benestar subjectiu, el benestar social i l’optimisme de les comarques lleidatanes, que obtenen un 7,7, un 7, i un altre 7 de mitjana, respectivament. La comarca més ben situada en tots és el Pallars Jussà, amb un 8,4, un 8,3 i un 7,4.
La majoria de les persones que han respost l’enquesta són dones, un 72% per un 28% d’homes. Per franja d’edat, les que tenen entre 35 i 54 anys han estat les més nombroses, un 51%, seguides de les que en tenen entre 18 i 34 (29%) i les més grans de 55 (20%). L’estudi també ha preguntat als enquestats què els fa feliços i com ho contagien als altres, i així ha pogut elaborar un decàleg dels ingredients de la felicitat per als lleidatans i de les maneres en què contagien aquest estat d’ànim. El que ens fa més feliços, amb un 48% de respostes en aquest sentit, és viure i compartir experiències amb les persones que estimem i la forma més usual de contagiar felicitat és sent amables, somrient i rient.
El 2016, la Càtedra d’Innovació Social de la UdL ja va realitzar una enquesta sobre el grau de felicitat dels lleidatans. Llavors més de 1.600 persones de 78 municipis van respondre el qüestionari que, com ara, es va distribuir per xarxes socials d’entitats, associacions diverses i ajuntaments.

Pallars Jussà
Solsonès
comarques
felices
Lleida
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic