L’activitat del Parc Natural del Comapedrosa durant el 2017 destaca per l’alt volum d’actuacions que s’hi han portat a terme. Una de les tasques més rellevants ha estat la redacció de la nova versió del Pla Rector, que incorpora nombroses modificacions. D’una banda, s’ha actualitzat la zonificació i el llistat de plantes estrictament protegides i, d’altra banda, s’han inclòs els nous equipaments d’ús públic. El nou document ja està enllestit i només falta la seva aprovació en sessió de Consell i la posterior publicació al Bopa.

Pel que fa a les tasques de conservació del patrimoni natural, cal destacar una nova reintroducció de la cal·lítrique (callitriche palustris), una planta aquàtica considerada en perill crític (CR). Els exemplars s’han transportat fins la bassa de les Granotes D’altra banda durant aquest any s’ha continuat amb el projecte de tancament parcial de dues de les molleres de major interès per tal de minimitzar el trepig del bestiar i millorar-ne l’estat de conservació.

Dins dels treballs de recerca aplicada i seguiment, un dels més importants han estat les sessions per determinar l’edat dels arbres més notables del parc. Els arbres més vells, amb edats de 310 i 320 anys, corresponen a dos pins negres que habiten a la capçalera de la vall del Comapedrosa. També s’han portat a terme altres projectes, com un nou estudi sobre les pastures, amb la col•laboració del CENMA, o l’inici de l’elaboració del Pla director del Centre d’Interpretació del Comapedrosa.

Pel que fa al nombre de visitants del parc, és difícil de determinar, ja que l’espai protegit té moltes vies d’entrada. Un dels paràmetres és el volum de visitants atesos a l’equipament per a l’atenció dels visitants (6.842 persones) i al Centre d’Interpretació del Comapedrosa (3.767 persones) tot i que no tots els excursionistes s’aturen en aquests punts d’informació. El parc disposa d’un ecocomptador al camí del coll de les Cases (GR-11), que dona informació sobre la freqüentació a l’extrem meridional de l’espai protegit. Enguany la xifra registrada, de 3,251 persones, és la més elevada des de la instal•lació del dispositiu, l’any 2011.

També és important la xifra de participants a les activitats organitzades pel Parc Natural, que ascendeix a un miler, i a l’activitat de geocerca, en la qual hi ha pres part 574 famílies. Pel que fa a les curses de muntanya, durant el 2017 han passat pel parc 1.975 corredors.

Finalment, també han visitat el parc un total de 286 alumnes de l’escola andorrana de la Massana, que han rebut dossiers educatius específics. Durant el 2017 s’han portat a terme diverses accions per donar a conèixer el parc natural, com l’audiovisual del Comapedrosa en 360 graus, disponible de forma gratuïta al CIC, o l’exposició “La vida salvatge al Comapedrosa: el més extrem d’un país”, que encara es pot visitar al mateix centre.