Diari digital d'Andorra Bondia
Molts establiments no veuen clar l'ús del passaport Covid.
Molts establiments no veuen clar l'ús del passaport Covid.

El passaport Covid no convenç


Escrit per: 
M. P. / M. P. A. / A. L. / Foto: Facundo Santana

El primer dia de vigència de les noves mesures de prevenció que permeten a bars i restaurants escollir entre mantenir les restriccions vigents o fer control d’accés amb el passaport Covid es va posar de manifest que l’ús del passi sanitari no convenç bona part dels propietaris d’aquests establiments. Critiquen que en aquesta ocasió no hagi sigut el Govern qui s’hagi mullat i estableixi un criteri unificat, alguns temen que l’exigència del certificat els pot comportar conflictes o pèrdua de clients i tampoc comparteixen que mentre els clients poden anar sense mascareta, els treballadors l’hagin de mantenir.

“Jo no ho entenc. Tenia clar que volia demanar el passaport Covid, però si jo estava en les mateixes condicions. Si jo he d’anar amb mascareta, no”, sentencia el Cándido del bar Grandalla. Considera que el fet que els treballadors hagin de mantenir la mascareta quan es fa control d’accés amb el passi sanitari “és una discriminació” i lamenta que “el Govern ens ha passat la patata calenta a nosaltres i són ells els que haurien hagut de decidir perquè fos igual per a tothom. Si no, corres el risc que si tu demanes el passaport i l’altre no, la gent se’n vagi a un altre lloc”.

Un temor que també expressa el Xavi Fernández, de Cal Sinquede. “Els restaurants que majoritàriament viuen dels turistes ho poden fer, perquè si un no té el passaport, en vindrà un altre. Però els petits, que treballem amb la gent del barri i el client del país, jo no sé qui està vacunat i qui no i si li demano el passaport potser se’n va al bar del costat. Això fa crear enemistats. Ja m’agradaria poder tenir el 100% de l’aforament, però comporta un enfrontament que no vull”, relata, apuntant que la situació li recorda quan es va prohibir fumar a bars i restaurants: “primer es va deixar que tothom decidís, després ja havies de fer un tancat i al final es va prohibir. Crec que el Govern el que havia de fer és decidir”.
També assenyala un segon element: “A banda del passaport també cal demanar la identificació per assegurar-té que no és fals i quan fas això la gent et salta a cavall”.

El Jesús Capdevila del bar restaurant L’Estela explica que al seu establiment continuaran com fins ara. Considera que l’hostaleria és el sector que més ha patit fins ara i es pregunta: “ara què hem de fer, posar un porter que controli si la gent té passaport Covid com si fos una discoteca?”, a més tem que si hi ha algun client que no el té, se la carregarà el responsable del bar. A més, “la situació no està com per omplir més, per això prefereixo que la gent s’hagi d’esperar una mica”.

Al seu parer qui ha pensat aquestes mesures no deu saber com es treballa a la restauració. I posa un exemple: si ve una parella a dinar i un dels dos no té el passaport Covid i en canvi l’establiment del davant ha optat per no demanar el passaport Covid, se n’aniran al bar del costat i no estem com per perdre clientela.

Un posicionament similar al de Manel Rosell de l’Ocell de foc. “Continuarem com estàvem perquè crec que és el millor sistema. Ja hi estem acostumats i els clients també”, afirma, afegint que “en dies de molta feina no podem estar controlant si porten el certificat, a part, hem vist que hi ha casos en què són falsos”.

De la seva banda, el director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, va reconèixer que després de les converses mantingudes amb el sector, eren conscients que “no podríem arribar a un consens” perquè hi ha diferents tipologies de negoci i per tant van demanar que es deixés triar. “Estic satisfet perquè no hi ha hagut una imposició, perquè si no segur que algú s’hauria enfadat, tot i que potser també hi ha qui s’enfada perquè es deixa triar”. Considera que cal deixar passar una mica de temps “perquè ens hi anem acostumant”, ja que creu que la tendència és estendre el passaport Covid en tots els àmbits i països. Igualment, remarca que era important encarar la fi de la pandèmia “reduint les limitacions i recuperant aforaments”.

Els actius pugen i no caldrà inscripció per a la tercera dosi
El ministeri de Salut va notificar ahir 25 positius nous de Covid-19 i 11 altes. D’aquesta manera el nombre de persones amb la malaltia activa es torna a incrementar de 14 i s’arriba a 207. Una tendència de dents de serra que el ministre ja va advertir que seria la tònica habitual. Des que va començar la pandèmia, el març del 2020, s’han diagnosticat 15.769 casos del virus i fins a 15.432 persones s’han curat de la malaltia. A l’hospital la situació es manté estable, amb un pacient a planta i un altre a l’UCI, ventilat mecànicament. Pel que fa a les escoles, hi ha 8 aules sota vigilància activa parcial i 13 més sota vigilància passiva.

Pel que fa a la campanya de vacunació, s’han administrat 108.909 dosis de vacuna. D’altra banda, des del Govern es va recordar que a partir del 22 de novembre es començaran a administrar les terceres dosis del vaccí als majors de 65 anys i als col·lectius de risc. Tot i que inicialment es va informar que caldria tornar-se a inscriure al registre per poder rebre la dosi, ahir des del ministeri de Salut es va concretar que no és necessari, sinó que directament se citarà les persones que ja estiguin apuntades al registre i que ja tinguin les dues dosis administrades, faci més de sis mesos des de l’última dosi i no hagin passat la Covid-19.

Andorra
covid
Covid-19
passaport
passi
sanitari
bars
restaurants
covenç

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Jo tinc un restaurant i quan vaig sentir la notícia vaig tenir clar que implantaria demanar el passaport, però ara han passat uns dies ho estic rumiant i penso que govern hauria de haver pres ELL la decisió sinó això serà un desgavell i entrarem en conflicte amb alguns clients i ¡ ja només ens faltava això!!!!!
Tens tota la raó, s'han rentat les mans i han deixat la caqueta pels altres. Aquest govern no té collons i el resultat el pagarem, tots

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte