Diari digital d'Andorra Bondia
La pràctica de l’esport del gimnàs és la que més ha crescut.
La pràctica de l’esport del gimnàs és la que més ha crescut.

El percentatge de dones que practica esport creix del 36 al 43% des del 2005


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

Els homes continuen fent més esport que les dones, tot i que el percentatge de dones ha augmentat de manera significativa i ha passat de representar el 36% al tercer quadrimestre del 2005 al 43% del segon semestre del 2018, segons dades de l’Observatori que publica el Centre de Recerca Sociològica de l’Institut d’Estudis Andorrans. 

Amb relació a la resta de variables sociodemogràfiques, continuen les mateixes tendències que fa 13 anys, és a dir, practiquen més esport els joves, les persones que tenen més estudis i les persones que tenen feines més qualificades. Així cal recordar que el 48% dels enquestats van manifestar practicar esport. D’aquestes un 57% són homes i un 43% dones. 

A mesura que augmenta l’edat dels enquestats, amb més freqüència diuen no practicar cap esport, i s’observa que un 67% dels enquestats d’entre 18 i 24 anys practiquen alguna activitat esportiva enfront d’un 29% dels enquestats de més de 55 anys. 

Pel que fa als estudis, un 68% dels enquestats amb estudis universitaris practiquen algun esport i els d’estudis bàsics o primaris diuen amb més freqüència no practicar-lo. 

Quant a l’ocupació, els i les més esportistes són aquells que ocupen càrrecs directius, propietaris i comandaments intermediaris. Aquests en un 64% sí que el practiquen. Després el 72% dels professionals, tècnics i similars també són esportistes. I d’aquells treballadors no qualificats o que estan a l’atur només el 14% i el 26%, respectivament. 

Millorar la salut és el principal motiu de la pràctica de l’esport segons el 47,5% dels enquestats que sí que en fan. De fet, la millora de la salut és una resposta més freqüent en les dones (53%) front als homes (un 44%). Els altres motius apuntats són perquè li agrada l’esport, amb un 19%, un 15% ho fa per diversió, i un 7% per fer exercici físic. En la part contrària, el 48,5% dels que no practiquen esport diuen que la raó principal és la manca de temps.

Si ens comparem amb la mitjana europea, l’Eurobaròmetre amb dades del desembre del 2017 situava en un 46% la població d’Europa de més de 15 anys que afirmava que no feia mai esport. A Andorra ho diuen el 52%, però dels majors de 18 anys. Els països on més es practica l’esport són els nòrdics. Només el 13% dels finlandesos, el 15% dels suecs i el 20% dels danesos afirmen no practicar cap esport. Bulgària, Grècia i Portugal són els països on menys es practica l’esport, el 68% de la població de tots tres no practica cap esport. Pel que fa a les regions veïnes, Espanya i França tenen un 48% que neguen practicar esport. 

percentatge
dones
practica
esport
creix
2005
Número de vots: 55
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic