Diari digital d'Andorra Bondia
El personal del SAAS serà representat per cinc treballadors en les negociacions.
El personal del SAAS serà representat per cinc treballadors en les negociacions.

El personal del SAAS reclama una reducció de jornada amb igual sou


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

Els treballadors del SAAS volen que les jornades laborals es redueixin unes hores al llarg de la setmana, perquè treballen en sistemes de guàrdies nocturnes i en un ambient d’estrès. Segons va explicar el doctor Manel Medina, a altres països les jornades del personal sanitari són d’entre 35 i 37 hores setmanals, i aquí són de 40, “això no és atractiu per als sanitaris que venen a treballar i són de fora, i tampoc és bo per als que estem aquí, perquè  tots sabem que treballar de nit redueix les expectatives de vida”, va ressaltar. Aquesta serà una de les línies que marcaran en el futur conveni col·lectiu que han de negociar amb la direcció del SAAS.

El 12 de febrer passat es van reunir en assemblea general i van consensuar altres punts que volen incloure en aquest conveni. Un d’ells serà l’actualització dels sous. Segons Medina, amb la crisi econòmica al personal sanitari, igual que al d’altres administracions, “ens han tret unes primes i uns salaris que ara, ja que s’ha sortit de la crisi, volem recuperar, sobretot també perquè el nivell de vida s’ha incrementat”, va dir.
Segons Medina, les aportacions que el personal vol fer a aquest nou conveni col·lectiu inèdit en el SAAS és reivindicar millores i corregir certes qüestions per al bé de tots, dels treballadors i també de l’assistència sanitària. 

Encara no hi ha data al calendari del que serà la primera de les reunions que es farà amb els responsables directius del SAAS per tal d’establir el mecanisme de negociació i de com s’estructurarà el nou conveni. Tot i això, des de l’assemblea del personal del servei sanitari es van elegir els que seran els cinc representants en aquestes reunions per negociar amb la direcció el futur conveni col·lectiu. 

Una de les reivindicacions que també hi faran figurar serà l’habilitació del servei de guarderia per a més de 1.000 treballadors del SAAS. Segons Medina, aquesta demanda es fa perquè fa molts anys des del Govern es va prometre que es faria, i és una cosa que tenen pendent de complir.

Mal ús dels historials
A part del conveni col·lectiu, una altra de les qüestions que es va tractar en l’assemblea va ser l’accés indiscriminat a les històries clíniques. Segons informen des del SAAS, s’ha obert alguna investigació per tal d’esbrinar el mal ús que es fa de les històries clíniques. Alguns dels facultatius comenten que molts cops s’accedeix per mirar una dada com un telèfon i es miren altres coses que no permet el reglament. Davant d’això, sobre l’accés als historials s’ha afegit, com a novetat, que l’usuari, el facultatiu, ha de justificar el motiu de la consulta de la història clínica. A l’assemblea es va recomanar que els qui fan ús de les històries clíniques vigilen quin és l’accés que en fan i que preguntin als que són immediatament superiors si tenen algun dubte. 

Per tot, i també per recomanacions de la direcció, es va insistir a tenir una especial cura amb tot tipus d’accés a la història clínica perquè es tracta de  dades sensibles dels pacients que s’han de respectar. 

personal
SAAS
reclama
reducció
jornada
sou
Número de vots: 80
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic