El Centre de Recerca Sociològica va presentar ahir al matí un nou volum de l’Observatori, l’enquesta periòdica que es fa amb l’objectiu de veure l’evolució del país en diferents àmbits.

En l’enquesta, que va presentar ahir el seu director, Joan Micó, s’hi va incloure diferents preguntes relacionades amb la crisi i qüestions adreçades a fer una primera valoració del nou Govern.
En aquest sentit hi ha respostes si no interessants sí significatives per part de la ciutadania, que entre els mesos d’octubre i novembre passats va posar la nota d’aprovat alt al nou executiu, tot i que altres respostes deixaven entreveure certes discrepàncies en segons quines polítiques. I és precisament en el tema de la crisi en què els enquestats es mostren més en desacord amb les accions pal·liatives que ha emprès el Govern socialdemòcrata.
En números, cal comentar que un 45% dels enquestats considera que l’executiu no està prenent les mesures adients per alleugerir els efectes del decreixement econòmic. En l’altra part de la balança, trobem que el 36% sí que creu que les accions són correctes, mentre que un 20% no es pronuncia sobre la qüestió. Això situa Andorra entre França i Espanya, ja que al costat francès la majoria dels enquestats consideren encertades les polítiques anticrisi, mentre que hi ha una majoria que troba poc adients les que ha encetat el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.
Sense deixar la crisi de banda, cal destacar que un 40% de la mostra considera que encara no ha tocat fons i un 37% creu que en aquests mesos és quan s’arribarà al final del decreixement. A l’altra banda, trobem un 17% dels enquestats que creuen que el pitjor de la crisi ja ha passat.
Micó va puntualitzar que el pessimisme amb les previsions econòmiques és directament proporcional al grau de formació de l’enquestat. De fet, un 63% ha reconegut que viu la crisi en primera persona, amb afectació directa en la seva economia. El 73% de la gent ha vist minvat el seu poder adquisitiu, el 41% admet comptar amb menys liquiditat i només el 7,6% assenyala haver-se quedat a l’atur. És per això que gairebé 7 de cada 10 persones van admetre haver endegat alguna mesura d’estalvi, com ara retallar en l’oci, eliminar capricis i gastar menys en roba i alimentació.

Fregant el 6 de mitjana
Tornant a la valoració que els enquestats fan del Govern, val a dir que la mitjana és del 5,9. Una puntuació inferior a la dels comuns, ja que la ciutadania valora millor la tasca que fan amb un 6,7 de nota.
En termes més globals, el poble qualifica de regular la situació política actual. El 46% considera que la situació actual no és ni bona ni dolenta, mentre que el 27% creu que és bona i positiva. A l’altre costat, trobem un 12% que creu que l’actual situació política és dolenta, poc recomanable i no sostenible.
Els partits polítics i Sindicatura tampoc no es van salvar de ser puntuats, i de fet en van sortir malparats si comparem la seva nota amb la de l’executiu. En primer terme, els partits van rebre, en termes vulgars, un aprovat pelat de la gran majoria, un 24,2%, mentre que Sindicatura va obtenir la mateixa nota amb una taxa encara inferior, un 20%. En cap cas, ni els grups polítics ni l’òrgan regulador parlamentari no aproven en la seva valoració mitjana. Hauran d’anar a la repesca en la propera enquesta de l’Observatori, que ja està en marxa.

 

Els problemes laborals, la gran preocupació nacional

Amb un 41% del total de la mostra, els problemes per trobar feina ocupen la segona posició en la llista de preocupacions del Principat. Es tracta d’una problemàtica que ha anat en ascens des del primer trimestre del 2008, quan un 4% dels enquestats la considerava una amenaça. Dos anys més tard, aquesta preocupació s’ha multiplicat per deu i encapçala aquesta llista, seguida amb el 27,7% de l’economia i el turisme, problemes dels quals el primer no és més que un reflex.

 

Nivell de vida car, preu alt
de l’habitatge
i salaris baixos

Aquest trio porta de cap la població i encapçala la llista de preocupacions de la població. Un 47% dels enquestats troben que aquest triumvirat és el principal problema d’Andorra. Desgranant el problemàtic bloc, trobem que la preocupació pel preu de l’habitatge ha anat en decreixement des del primer trimestre del 2007, mentre que la resta continua preocupant amb la mateixa ràtio que en enquestes anteriors. D’altra banda, el trànsit baixa fins a un 27%, quan fa tres anys es va situar en un 53%.