Diari digital d'Andorra Bondia
El projecte arquitectònic guanyador del concurs d’idees per a la unitat de radioteràpia.
El projecte arquitectònic guanyador del concurs d’idees per a la unitat de radioteràpia.

El preu de la radioteràpia


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Govern d'Andorra

No es vol portar a engany a ningú, no és que el BonDia sàpiga quants diners costaria tenir la unitat de radioteràpia al país i pugui fer quadrar els comptes de manera que sigui compatible el seu cost amb la contenció en la despesa sanitària. No. Però més enllà de la despesa que suposa per a l’Estat rebre aquest tractament fora del país, hi ha “el preu emocional i econòmic que té” per a cada persona que viu a Andorra i el necessita i s’ha de desplaçar a l’estranger  per poder-lo rebre. 

Demà se celebra el Dia mundial contra el càncer, com cada 4 de febrer, i una d’aquestes persones que per segona vegada en dos anys ha hagut de rebre el tractament vol reivindicar la radioteràpia al país pel perjudici que comporta per als pacients. Es diu Mònica Fernández, té 30 anys i fa d’auxiliar de veterinària. Bé, ara porta força temps de baixa a causa del problema oncològic que li van detectar el 2020 en fer-li una ressonància per “un mal a les cervicals”. A partir d’aquí li van diagnosticar un timoma, un tumor rar que normalment, a més, es dona en persones més grans. 

Primera tanda
El 2021, Fernández ho va haver de fer tot, quimio, cirurgia (li van traure pulmó i pleura) i ràdio a l’hospital Vall d’Hebron, a Barcelona. La radioteràpia, en concret, a l’estiu, venint “d’un postquirúrgic molt dur, amb moltes nàusees”. Un estat que li havia provocat fins i tot haver de perdre visites mèdiques a Barcelona perquè no podia passar de la Seu d’Urgell a causa del malestar i els vòmits.  

Tenint en compte que la radioteràpia era de dilluns a divendres, durant un parell de mesos va decidir quedar-se a viure a Barcelona. Arribats a aquest punt, comenta que “a nivell anímic és el més dur, t’obliguen a separar-te i allunyar-te”. Hi va anar amb el seu gos, “era un suport emocional molt important per a mi”. Va llogar un pis a 10 minuts de la Vall d’Hebron que li permetés tenir la mascota i el va trobar per 1.250 euros al mes. És clar que a l’hospital la va atendre la treballadora social, però pel que fa a l’habitatge li van dir que “hi havia molta llista d’espera” i ho va deixar estar.

“Per a la radioteràpia tens molt poc temps per preparar-te i haver de marxar corrent és molt dur”, i afegeix que “jo soc jove i m’adapto, però em poso en la situació de persones més grans amb problemes oncològics i no m’imagino com ho poden fer”. 

Segona tanda
L’estiu de l’any passat, en un control, li van dir que havia de tornar a fer 30 sessions més de radioteràpia Però la seva situació havia canviat força. Econòmicament no es podia  permetre fer la mateixa despesa després d’haver gastat els estalvis i de rebre el suport de la família i de “tornar-te boja a nivell de papers guardant informes i tiquets de benzina”, de manera que “recuperar el que et gastes fora és força complicat”.  A això se li suma que porta més d’un any de baixa, per la qual cosa està cobrant la meitat del sou. “És una de les problemàtiques que em sembla enorme. Si no tingués parella no podria viure sola, hauria hagut de deixar el pis”. A més, el gos que tanta companyia li havia  fet la primera vegada va morir. 

En part, la segona vegada ho ha tingut més fàcil a l’hora de gestionar les coses perquè físicament estava més recuperada, “però a nivell emocional és igual de dur quan penses que ja pots fer vida normal i has de tornar a fer maletes. Encara que només siguin dos mesos, que et separin de la família i dels amics no és gaire apropiat”.  Ha viscut els dos mesos en un pis familiar a Tarragona fent el desplaçament des d’allà fins a Barcelona.

Dades i ànims, vitals
Fernández demanda que cal tenir “dades reals” sobre l’afectació de les malalties oncològiques al país per prendre les decisions adequades pel que fa a l’oportunitat de disposar del servei de radioteràpia. “En el meu cas, hauria estat vital poder estar a Andorra per rebre el tractament”. Però no només per a ella, sinó per a tots els que es troben en una situació similar. I és que, sense anar gaire lluny i estant diagnosticada d’un tumor força rar, sap de cinc o sis dones “més grans que jo que també l’han tingut”. Considera, a més, que si el Principat disposés de la unitat, la CASS s’estalviaria la prestació per als àpats i l’allotjament. 

Això sí, Mònica Fernández vol acabar donant “ànims a tothom” i destacar que “recolzar-te en la família i els amics és el més important”. 

preu
radioteràpia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte