La darrera ronda del programa de detecció precoç del càncer de mama que va acabar el mes de desembre passat va permetre detectar 23 casos entre el 2018 i el 2019. Des que va començar el programa, ara fa deu anys, s’han trobat més d’un centenar casos de càncer de mama. Aquestes dades les va  facilitar ahir el ministeri de Salut amb motiu del Dia mundial contra el càncer. Aquest projecte ofereix a les dones una mamografia gratuïta cada dos anys. Les dones són contactades per carta i se’ls ofereix aquesta possibilitat per tal d’entrar al programa de cribratge. 
Una vegada realitzada la mamografia, si el resultat no mostra cap troballa als dos anys són convocades per realitzar de nou l’exploració. En cas que es detecti alguna anomalia que requereixi estudis complementaris s’informa la pacient i es lliura un diagnòstic amb les indicacions corresponents. Des que va començar aquest programa, el nombre de cartes enviades ha anat en augment, i també el percentatge de dones que decideixen participar-hi. Així, si el 2008 van fer-se la mamografia un 19,74% de les contactades, deu anys després ja s’ha superat el 50%. 
Una de les novetats que va anunciar ahir el ministeri de Salut respecte al cribratge precoç va ser precisament que ha decidit ampliar les edats del grup diana a qui s’adreça aquest programa. Així, si fins ara s’hi incloïen les dones entre 50 i 69 anys, a partir de la setena ronda que s’ha iniciat aquest mes de gener el grup s’ha eixamplat fins als 74 anys. La modificació s’ha adoptat després de les recomanacions recollides en la darrera avaluació del comitè director d’aquest programa. El president de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, va celebrar aquesta ampliació. 

Dos nous cribratges
El ministeri de Salut també va informar que treballa per iniciar els pròxims mesos, tal com ja es va anunciar, un programa de cribratge similar, però en aquest cas específic per al càncer de còlon. Així, abans que acabi l’any es preveu poder presentar el projecte, que s’adreçarà tant a homes com a dones també d’entre 50 i 74 anys, a diferència d’Espanya, on el programa té com a destinatàries dones d’entre 50 i 69 anys.
D’altra banda, el ministeri també ha encarregat a un doctor especialista la realització d’un protocol d’actuació que permeti aplicar, en un futur, el cribratge de retinoblastoma. Està previst que el text pugui presentar-se a tots els professionals en breu. El retinoblastoma és un tumor de les cèl·lules de la retina que es presenta durant la infància i representa un 3% dels càncers en menors de 15 anys. La recomanació anirà destinada que es faci un reflex vermell abans de l’alta hospitalària a tots els nounats. Saravia es va mostrar satisfet que hagi arribat a “quallar” aquesta proposta que des de fa dos anys s’havia anat treballant amb el Govern anterior. 
Sobre els programes de cribratge, Saravia va reclamar que també s’implementi el de pròstata, que es pot detectar fàcilment “amb una anàlisi de sang” i és un dels que provoca més morts. Segons va dir, el cribratge és la millor eina que té la societat per detectar aquests càncers i permet salvar vides i estalviar despeses pel que fa als tractaments. També es va referir al cribratge del càncer de pulmó, que és un dels que més es dona i és més dolorós. En aquest sentit, va explicar que l’Associació Espanyola Contra el Càncer promou la detecció precoç del càncer de pulmó amb una anàlisi de sang utilitzant la tècnica de la nanotecnologia. 


Trenta usuaris es beneficien del transport solidari

Durant el 2019 el transport solidari que Assandca  i autocars Nadal ofereixen als pacients de càncer per fer la radioteràpia el van utilitzar una trentena d’usuaris i va fer uns 40 viatges de mitjana cada mes. L’activitat física i les sessions de ioga van tenir entre 11 i 13 participants. Quant als allotjaments tutelats que es proposen pel conveni que té l’associació amb la Fundació Jubert i Figueres, des del 2015 s’han atès 72 de les 100 sol·licituds rebudes. Enguany, l’Assandca proposa una activitat nova de tir a l’arc amb el suport del Club de tir amb arc d’Encamp, ja que aquest esport permet una bona recuperació de la mobilitat a les persones amb càncer de mama. Quant a les demandes, el president de l’Assandca, Josep Saravia, va explicar que continuaran demanant una llei de l’acompanyament més potent i la construcció de la unitat de radioteràpia, perquè ara per ara és l’única eina que tenim per evitar que els pacients hagin de fer més de 200 quilòmetres per poder rebre aquest tractament que dura uns pocs minuts i és “inhumà”. En la seva opinió, el Govern ha de ser creatiu a l’hora de dotar-se dels aparells necessaris i això no ha de passar necessàriament per comprar-los, “també es poden llogar”.