En el marc del projecte Interreg Poctefa TEA Pir, que reuneix iniciatives públiques i privades de l’àmbit del trastorn de l’espectre de l’autisme dins de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), l'associació Autea ha organitzat una trobada de treball amb representants de l'administració andorrana. L'objectiu ha estat compartir les polítiques d'inclusió de persones amb Trastorn de l'Espectre de l'Autisme (TEA) que s'apliquen al país, així com els programes i serveis impulsats per la pròpia associació. Interreg Poctefa TEA Pir és un projecte d'experimentació, aprenentatge i transferència de nous models d'atenció a persones amb autisme per a construir una nova estratègia d'acció política i social en el territori Poctefa que millori la qualitat de vida de les persones.

La presidenta de Autea, Maite Benítez, i la ministra de Salut, Helena Mas, han donat la benvinguda al grup de treball format per representants d'associacions i institucions especialitzades en autisme d'Aragó, Catalunya, Nova Aquitània i Occitània (França). Durant la primera jornada, responsables dels ministeris de Salut, Afers Socials, Educació, Ocupació i de l'àrea de Polítiques d'Igualtat han presentat les principals iniciatives que es desenvolupen a Andorra en matèria de TEA. A més, han respost a les preguntes plantejades pels membres del grup Poctefa TEA PIR.

La jornada també ha comptat amb la intervenció de la secretària d'Estat d'Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena, i ha estat tancada pel raonador del ciutadà.

En la segona jornada, han intervingut representants del SAAS. La doctora Maria Giró, responsable clínica de l'àrea infantojuvenil de salut Mental del SAAS, i la psicòloga especialitzada en TEA Sílvia Pascal, han detallat els recursos disponibles al país per a l'atenció a persones amb TEA i les seves famílies.

Posteriorment, Marta Escabrós, coordinadora del programa Joves en Inclusió de la Fundació Privada Tutelar d'Andorra, al costat de la tècnica del programa, Lydia Martinez, han presentat els objectius i metodologia d'aquest projecte dirigit a joves amb TEA que requereixen suports mitjans o alts.

El grup també ha conegut el projecte d’accessibilitat universal desenvolupat al centre comercial Leclerc, un referent al país. La seva impulsora, Melani Cachafeiro, ha explicat el desenvolupament del projecte, que va comptar amb la col·laboració de diverses associacions vinculades a la discapacitat, entre les que està Autea.

Finalment, ha estat el torn d'Autea. A través de la seva vicepresidenta, Inés Martí, i de la seva directora tècnica, Carolina Pastor, l'associació ha presentat el seu funcionament i els programes i serveis que ofereix a les persones amb TEA i les seves famílies a Andorra, complementant així la labor de l'administració pública.

Aquestes jornades han estat una oportunitat de compartir experiències i iniciatives impulsades des d’Andorra amb el grup de treball Interreg Poctefa TEA Pir, que ha agraït a l’administració i a Autea el treball exposat i el compromís del país amb les persones amb  un trastorn de l’espectre de l’autisme i amb les seves famílies.

Interreg Poctefa TEA Pir treballa amb l'objectiu de respondre a una necessitat de recerca, elaboració i anàlisi de les noves respostes a necessitats de persones amb autisme, mitjançant la creació d'equips de recerca, programes pilot i d'experimentació transfronterers. Amb una durada de tres anys, el projecte proposa un enfocament territorial a escala de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) que cobreix Andorra, Aragó, Catalunya, Nova Aquitània, Occitània i País Basc. El projecte Interreg Poctefa TEA PIR està cofinançat al 65% per la Unió Europea a través del Programa Interreg VI-A Espanya França Andorra (Poctefa 21-27). L'objectiu del Poctefa és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra.