Un de cada quatre andorrans majors de 18 anys assegura que votaria el Partit Socialdemòcrata (PS) a la llista nacional si avui se celebrés eleccions generals, segons es desprèn de la primera enquesta d’opinió política del Centre de Recerca Sociològica (CRES).

L’estudi, fet entre el 9 i el 28 de febrer, conclou que els socialdemòcrates doblarien en intenció de vot els reformistes, amb un 10,2%, si bé més de la meitat dels enquestats van optar per no posicionar-se i reservar-se el sentit del vot. En aquest sentit, el director del CRES, Joan Micó, va constatar que “hi ha més vot ocult de CR i ApC”.
Andorra pel Canvi (ApC) queda lluny de les dues principals forces polítiques, amb una intenció de vot del 2,8% a la llista nacional i de l’1,8% a la parroquial, mentre que els Verds d’Andorra es queden amb un 1,1 i un 1,3, respectivament. Les diferències entre les dues llistes no és tan palesa per a les dues formacions principals com en el cas d’ApC, ja que el 22,1% dels enquestats van manifestar que votarien el PS a la llista parroquial i el 9,6 es decantarien pels reformistes si es convoqués eleccions anticipades.
Quant a la valoració dels líders polítics, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, és l’únic que manté la nota aconseguida a l’última enquesta, feta per l’anterior Govern el 8 d’abril, abans que se celebrés els comicis. Els andorrans enquestats pel CRES posen a Bartumeu una nota mitjana de 6 punts sobre deu, la mateixa que li atorguen el total dels enquestats, en què s’engloben tant nacionals com residents. Així mateix, el cap de Govern continua sent el líder polític més conegut, ja que el 98% dels andorrans i el 91% de la població global l’identifiquen.
El líder reformista, Joan Gabriel, aconsegueix un aprovat just (5 punts) a ulls dels andorrans, mentre que la població en general el suspèn amb un 4,6. En aquest cas, la valoració baixa respecte de les dades corresponents a l’observatori d’opinió del 8 d’abril, en què la població andorrana li concedia un 5,6. Així mateix, el grau de coneixement és del 80% entre els andorrans i del 57% entre la població total.
El líder d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, és el que en surt més perjudicat respecte de l’anterior enquesta, ja que passa d’un 4,9 a un 3,2. Així mateix, és el líder que rep valoracions més polaritzades: la majoria de notes rebudes són molt elevades o bé molt baixes. Finalment, es tracta del polític que més ha incrementat el grau de coneixement, especialment entre els andorrans, amb un 77,9%, mentre que el percentatge es redueix fins al 48% en preguntar a la població en general.
 
La sortida del bloqueig
El 35% dels enquestats (el 39,6% d’andorrans) creu que el més convenient per al país seria que hi hagués un pacte d’Estat entre el grups per desbloquejar la situació actual, mentre que el 14,8% (el 18,8% d’andorrans) aposta per les eleccions anticipades. Així mateix, el 17,7% (25,2%) creu que finalment serà aquesta l’opció que s’acabarà produint, i tan sols el 10,8% (9%) confia que s’arribi a un acord polític entre les diferents formacions.
Pel que fa als principals responsables de la situació de bloqueig, el 23,6% dels enquestats creuen que CR en té part de la culpa, el 22% assenyala ApC, i el 16,2%, el PS. En preguntar als andorrans, el 41% assenyala ApC, el 34,4% CR i el 27,8 culpa el PS. Finalment, el 26% de la població considera que l’executiu no sap com resoldre els problemes del país, mentre que el 59% creu que sí que sap com solucionar-los, però o bé necessita temps o bé suport parlamentari.