El grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat onze esmenes al projecte de llei dels jocs d’atzar, segons han revelat avui en roda de premsa al Consell General els seus consellers generals Susanna Vela i Pere Baró. D’entrada, volen mantenir les sancions o fins i tot apujar-les, ja que són “dissuasòries”, ha afirmat Vela. “No entenem per quin motiu el Govern es planteja rebaixar-les d’un milió a mig i de deu a un, segons els casos”, ha denunciat. Per això, proposen que les infraccions greus rebin una multa que pugui arribar a un import d’1 milió d’euros i de 5 milions en cas de ser molt greu.

Igualment, volen que la recaptació sigui finalista i vagi íntegrament a finançar la Unitat de Conductes Addictives del SAAS i a programes de lluita contra les addiccions. “Tenim números preocupants, ja que molta gent (54) demana que no se’ls deixi accedir a les sales de joc, és un problema greu al qual li calen més recursos, perquè cada cop afecta més els joves i s’ha de preparar el terreny per al que vindrà”, ha avisat la consellera general socialdemòcrata.

Seguint amb la prevenció, proposen prestar atenció als grups de risc, amb mecanismes i protocols que els operadors hagin d’adoptar cap a aquestes persones. Així, volen que el número de telèfon d’atenció sigui gratuït, fet que consideren “indispensable” per evitar el pagament “discriminatori”, i que aparegui a les webs del bingo i el casino, crear una web de joc responsable i modificar el pla nacional de drogodependències pel pla nacional de les addiccions.

Pel que fa al Consell regulador andorrà del joc (CRAJ), la formació socialdemòcrata proposa afegir-hi un membre de la comissió legislativa corresponent del Consell General de forma permanent i, a més, incloure-hi un altre membre, en aquest cas representatiu de les entitats vinculades a la salut mental del país, amb l’objectiu de “donar més pluralitat”. A més, proposen que sigui el CRAJ qui designi el seu secretari general, i no únicament el president, i que aquest pugui ser substituït definitivament si s’absenta més de sis mesos. Per últim, sol·liciten que supervisi les comunicacions comercials i sigui l’ens encarregat de validar-les.

“És un brindis al sol”, afirma Vela sobre el pacte de salut
La consellera socialdemòcrata Susanna Vela ha argumentat avui la no-adhesió del seu partit al pacte nacional de salut. “No som Executiu i això és un full de ruta del Govern”, ha deixat anar. Per modificar el posicionament “hauria de canviar el plantejament i recuperar la proposta de reforma sanitària anterior, amb calendari i pressupost que ara no té”, així que “és un brindis al sol, veurem què dona de si i, no vull ser pessimista, però no n’auguro bona consecució”.