El Raonador del Ciutadà va demanar al Consell Superior de la Justícia una revisió de les mesures a adoptar per aconseguir una millor agilitat de la Batllia, sobretot pel que fa als terminis de la presó preventiva.

El Raonador va fer aquesta demanda després de rebre diversos expedients de presos en aquesta situació, i de no poder-hi actuar, ja que està fora de les seves competències. La resposta del Consell Superior de la Justícia va ser que els terminis a Andorra ja són inferiors a la majoria d'Europa, i que en tots els casos els presos tenen el dret a sol·licitar la llibertat provisional.
D'un total de 48 interns, se'n trobaven vuit en situació de presó preventiva des de feia més de cinc mesos. Aquesta va ser la situació que va detectar el Raonador del Ciutadà quan va consultar al Centre Penitenciari arrel de les reiterades sol·licituds dels interns en relació als llargs terminis de presó preventiva.
El Raonador del Ciutadà no pot actuar en les qüestions que estan a tràmit a la Justícia, i per tant en aquests casos tramet la informació al Consell Superior de la Justícia. Després de diverses queixes, gairebé setmanals, dels interns de la Comella per les llargues estades en presó preventiva, però, va considerar que això podia afectar les seves famílies en qüestions econòmiques i va voler aprofundir en el tema.
En veure la situació va constatar que 'considerem abusius els llargs períodes de presó preventiva d'alguns interns', tot i que va reconèixer que els drets penals dels interns estan garantits. En aquest sentit, però, tal com assenyala en l'exposició del cas a l'informe anyal de la Institució, 'qualsevol retard injustificat pot suposar una transgressió en el dret a un judici ràpid'.
Per posar remei a aquesta situació es va dirigir al Consell Superior de la Justícia suggerint que es posin a disposició les mesures necessàries per reduir l'actual lentitud que afecta la Batllia, concretament pel que fa a la presó preventiva.
La resposta des del Consell Superior de la Justícia va ser que ja coneixien la situació, perquè tant la Batllia com la Fiscalia l'havien informat, però que ja s'exerceix un control sobre aquests terminis. A més, s'indica que el temps de presó preventiva a Andorra ja és inferior a la resta d'Europa, i que tots els interns tenen el dret a sol·licitar la seva llibertat provisional.
D'altra banda, pel que fa a la possibilitat que la presó preventiva afecti a la situació econòmica del pres, el Consell Superior de la Justícia recorda que el bloqueig dels comptes és independent a l'empresonament. Indica, a més, que s'exerceix sempre sobre els béns relacionats amb un delicte.
En el redactat del Raonador del Ciutadà també es fa referència a que 'segurament els presos volien que se'ls escoltés i que es trametés la seva impotència davant del perjudici ocasionat per la manca de tutela judicial efectiva, que constituïa un exemple de menyspreu al sistema judicial i als drets del ciutadà'. En aquest sentit el CSJ assenyala que 'no els consta que cap dels batlles instructors hagués estat condemnat per mancar el dret a la tutela judicial efectiva dels processats, ni molt menys que negligís els drets de ningú'.