Diari digital d'Andorra Bondia
El Raonador del Ciutadà, Marc Vila.
El Raonador del Ciutadà, Marc Vila.

El Raonador denuncia pràctiques abusives de les immobiliàries amb els temporers


Escrit per: 
M.S.C./A.D. / Foto: BonDia

La difícil situació que travessen els treballadors temporers que s’han quedat sense feina i han de marxar del país anticipadament s’ha vist agreujada per l’actitud d’alguns dels propietaris dels habitatges que ocupaven o les immobiliàries que gestionen els lloguers, que els amenacen de no retornar-los els dipòsits. Una situació que ha pogut constatar el Raonador del Ciutadà.

Segons va denunciar ahir en un comunicat, alguns temporers li han adreçat que es troben ara amb l’amenaça per part de diverses immobiliàries i propietaris, de no retornar els dipòsits dels lloguers si no abonen prèviament la totalitat dels mesos pactats en el contracte d’arrendament, o simplement no voler trobar-se amb els arrendataris per retornar els dipòsits amb l’excusa del confinament.
La institució, que recorda que estem en un moment en què el Govern parla de corresponsabilitat i tenint en compte que aquestes persones han de deixar el país per força major, lamenta profundament aquesta mena de comportaments que només busquen el lucre en un moment complicat per a tothom. Tots aquests casos s’estan compilant –amb totes les dades i documentació pertinent– perquè el Govern en pugui fer un seguiment i no els deixi desemparats. Els pròxims dies, a més, el Raonador contactarà directament amb les immobiliàries i propietaris denunciats per tal de conèixer les circumstàncies de cada cas.

L’AGIA no en té constància
El Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA) no té constància de cap queixa relacionada amb la denúncia del Raonador, però en tot cas defensa que la majoria de col·legiats no actua de forma abusiva. El seu president, Jordi Galobardas, va explicar que ha rebut queixes d’alguns immobiliaris que lamenten que “s’estigui acusant tot un col·lectiu per l’actuació de dos o tres incívics”, i va afegir que si els arriba alguna denúncia, el col·legi actuarà. També va assenyalar que ara es posaran en contacte amb el Raonador perquè els faci arribar aquestes queixes. Galobardas va apuntar la possibilitat que aquestes situacions hagin vingut donades per la dificultat d’alguna agència de fer teletreball després de les mesures adoptades arran de la pandèmia de coronavirus o al fet que alguna no tingui suficient personal per realitzar la revisió del pis un cop el llogater el deixa (en aquest cas va avançar que una solució podria ser fer la comprovació a posteriori i retornar el dipòsit a través d’una transferència). En tot cas, el president de l’AGIA va exposar que des del col·legi es demana la màxima col·laboració entre les dues parts per trobar la millor solució, i va remarcar l’oposició de l’entitat a qualsevol mena d’abús.
Actualment, la llei permet rescindir el contracte de lloguer en el termini d’un mes.

 

 

denuncien
llogaters
neguen
fiances
temporers
AGIA
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic