El Govern ja ha tancat les convocatòries del programa Renova 2022, tant en la modalitat clàssica com en l’especial per fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica, després que l’import global sol·licitat superi la dotació pressupostària prevista, que era de 2 i d’1,5 milions d’euros, respectivament.
Així ho han explicar aquest migdia el director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, i el cap d’unitat de la mateixa, Albert Gomà, que s'han mostrat “molt satisfets” de la gran acollida que ha tingut enguany el programa per al foment de l’eficiència energètica dels edificis i l’ús de les energies renovables. I és que, com ha recordat Miquel, el Renova clàssic es va posar en marxa l’abril passat mentre que el Renova especial es va convocar al maig.
Segons les xifres detallades per Gomà, en les dues convocatòries d’aquest any s’han rebut fins a 367 sol·licituds amb demandes d’ajuts per un import global de 3.219.231,61 euros, un 5,2% més respecte als 3.057.628,50 euros que es van sol·licitar en concepte d’ajut l’any passat. D’aquests, 2.400.000 euros corresponen al programa Renova clàssic, 1.700.000 a l’especial estalvi i hi ha mig milió d’euros més que corresponen a actuacions que es podrien incloure en els dos programes.
L’import d’ajuts sol·licitat correspon a actuacions que tenen un cost global de 17.624.255,48 euros, amb un import mitjà del total de les obres de 48.191,43 euros per sol·licitud, fet que significa que “cada euro d’ajut en genera 5,47 al teixit econòmic”, segons ha assegurat Gomà, que ha detallat que fins ara, i dins el que seria el Renova clàssic, s’han atorgat ajudes per un import global d’1.850.000 euros en espera d’acabar de gestionar la resta de sol·licituds. Precisament, i per “facilitar aquesta gestió”, al marge de la superació de l’import disponible, s’ha optat per tancar temporalment la convocatòria.
En aquest sentit, Gomà ha recordat que habitualment es desestimen entre un 1% i un 3% de les peticions rebudes i que fins i tot donant per vàlides aquestes xifres les peticions seguirien superant la dotació disponible. Amb tot, com ha recordat Miquel, “aquelles sol·licituds que al tancament de la convocatòria no van poder ser resoltes favorablement poden traslladar-se a convocatòries futures”.
Quant a la tipologia de les peticions de subvenció que es reben, Miquel i Gomà han destacat que més del 90% de les sol·licituds han estat destinades a incorporar fonts d’energia renovables als habitatges i millorar l’eficiència energètica d’aquests. Així, fins a 124 de les peticions rebudes han estat per canviar finestres dels habitatges, mentre que 121, per impulsar instal·lacions de plaques fotovoltaiques. En aquest darrer cas l’import global ascendeix a 863.000 euros i si es tenen en compte la resta d’instal·lacions fotovoltaiques que hi ha al país, la producció estimada seria de 6,3 GWh, el que equivaldria al consum de 1.800 llars.
Gomà ha explicat també que el 21% de les sol·licituds són relatives a les actuacions integrals de millora de l’eficiència energètica en edificis plurifamiliars, un percentatge lleugerament superior al de la convocatòria 2021. En aquest cas, el cost de l’actuació mitjana en edificis ascendeix a 147.277,29 euros.
El Renova estalvi preveia també ajudes per a la instal·lació d’equips d’alta eficiència per a la producció de calor i climatització per a usos de calefacció o producció d’aigua calenta sanitària, i per aquest concepte s’han rebut fins a 43 sol·licituds, de les quals el 92% “opta per no rehabilitar la instal·lació clàssica, que funciona amb hidrocarburs, i fer el pas cap a les energies renovables”, tal com ha detallat el director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic.
D’altra banda, Miquel ha volgut fer una valoració “molt positiva” del programa Renova des dels seus inicis, el 2011, i ha recordat les xifres principals en aquest període (2011-2022), unes dades que posen de manifest que “el programa Renova és el principal instrument per al foment de l’estalvi i l’eficiència energètica i per a la implantació d’energies renovables en l’edificació”.
Així, des de la posada en marxa d’aquesta iniciativa, que estima en 35.655 llars els usuaris potencials, s’han rebut 2.699 sol·licituds d’ajudes que han suposat la demanda de 16,2 milions d’euros per a ajuts i 17 milions d’euros més com a préstecs, dels quals se n’han atorgat 11,1 i 13,4 milions, respectivament.
Així mateix, Miquel ha detallat que durant aquests anys el programa Renova ha generat fins a 104 milions d’euros en el teixit econòmic del país.