Diari digital d'Andorra Bondia
El SAAS assegura que la tresoreria “està minvant de manera alarmant”
El SAAS assegura que la tresoreria “està minvant de manera alarmant”

El SAAS assegura que la tresoreria “està minvant de manera alarmant”


Escrit per: 
Pepa Gallego

“El romanent de tresoreria de què disposava el SAAS, fruit dels excedents d’exercicis precedents i que ha permès a la institució una gestió de tresoreria còmoda fins ara, està minvant de manera alarmant com a conseqüència dels resultats negatius dels darrers exercicis que reflecteix la comptabilitat financera.” Així de clara i delicada és la situació econòmica actual del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), segons manifesta l’entitat en la memòria explicativa dels continguts dels conceptes pressupostaris previstos per a l’any vinent.
Així, en aquest mateix document s’explica que estan disminuint els fons de maniobra amb variacions a la baixa any rere any, que “fan que les tensions de tresoreria vagin en augment”. I una prova d’aquesta afirmació seria que, si es compleixen les previsions, la situació de tresoreria a què es veurà abocat el SAAS a finals de l’exercici 2017 serà un saldo disponible “negatiu” en un import estimat de 271.804 euros, s’afegeix. A més, també es recorda que la dificultat de trobar fons de finançament addicionals a través dels ingressos patrimonials i el creixement d’algunes despeses de personal relacionades amb l’antiguitat i els plans de carrera professional, i els avenços tecnològics que requereixen les inversions, “fan que cada cop sigui més complex equilibrar un pressupost ja de per si ajustat”.
D’altra banda, per a l’any vinent el SAAS ha projectat un ajustament de reducció de la despesa de personal xifrat en 1.142.646 euros. Ho aconsegueix reduint les partides de complements salarials com el de vacances, el de facturació per activitat, el de guàrdies i el d’hores extraordinàries. Tot i això, el capítol de personal és el que més pesa en les despeses del pressupost per a l’any vinent. De fet suposa 39.462.092 euros del total del pressupost, xifrat en 61.531.405 euros, segons l’avantprojecte. El total de pressupost és un 2,8% més del que es té previst executar en el del 2016, i la partida de personal, malgrat aquesta reducció de poc més d’un milió, suposa un increment del 4,8%, que en xifres absolutes és un milió i mig més.
Anem per parts, el SAAS justifica els ajustaments de la despesa de personal rebaixant el complement de vacances un 30%, la qual cosa representa un estalvi de 161.125 euros. Encara economitza més amb la reducció del complement per facturació d’activitat, que resta 319.216 euros. Pel que fa a les guàrdies, el SAAS s’estalviarà gairebé 300.000 euros. Ho fa deduint de la partida de guàrdies localitzables la dotació corresponent quan són activades, ja que quan s’activen es retribueixen com a hores extraordinàries. A més també ha optimitzat les guàrdies d’algunes àrees com la d’hemodiàlisi i pediatria. El personal farà menys hores extres gràcies a “una millor organització i planificació horària”, que ha fet rebaixar el pressupost en  363.182 euros. 
A més, en el desglossament del pressupost de despeses de personal es parla que la partida de compensació de treball suplementari i festius es redueix un 25% respecte a la previsió de tancament del 2016. És a dir, en aquest concepte es vol gastar 766.000 euros aquest any i per a l’any vinent només n’hi ha pressupostats 569.000. Altres, com permanències, primes i especialitats, es redueixen un 13%.

És difícil ajustar més 
Segons argumenta el SAAS en l’avantprojecte del pressupost 2017, no es pot ser més eficient en l’ajustament de la despesa per la rigidesa del mercat laboral del Principat. L’estacionalitat en l’assistència no permet al SAAS dotar-se temporalment de més o menys recursos, “flexibilitat que sí que existeix als nostres països veïns”, explica en la memòria. Per altra banda, apunta com una altra raó el dèficit d’oferta per contractar personal assistencial, la qual cosa “dificulta enormement l’atracció de talent, agreujat per altres paràmetres com l’alentiment de la carrera professional conseqüència d’un cert aïllament laboral”.

Nous projectes estratègics
Els motius de l’increment de la partida de personal són diversos. En la memòria de l’avantprojecte el SAAS apunta com a principals el nou projecte de salut mental, la dotació de personal d’infermeria al centre Sociosanitari El Cedre i  les dotacions a la Unitat d’Hospitalització de Psiquiatria d’Aguts, entre d’altres. Però també per complements salarials com el d’antiguitat i les noves adscripcions al pla de carrera professionals, així com l’increment de cotitzacions, que puja més de 350.000 euros. Amb totes aquestes partides la partida de personal creix en 1.089.689 
euros.

Més recursos a El cedre
El SAAS anomena les noves contractacions a El Cedre com el projecte estratègic d’atenció al malalt crònic i preveu tres auxiliars d’infermeria a temps complet per reforçar caps de setmana i nits, dues infermeres a temps complet per canvi d’horari de les infermeres referents i un facultatiu més per atendre la rehabilitació dels pacients crònics. A més també preveu increments d’horaris de l’educador social, el monitor, el logopeda, el terapeuta ocupacional i el fisioterapeuta i complements de responsabilitat afegida a metges per atendre  la patologia crònica infantil i la d’adults. Les noves contractacions del SAAS costaran 267.563 euros.

Ajustament de la plantilla
Quant a l’ajustament de la plantilla orgànica, es preveu un import afegit de 131.984 euros, amb dos facultatius més per al servei d’anatomia patològica, l’especialista en otorinolaringologia i un tècnic administratiu en recursos humans amb experiència en nòmines i planificació horària. 

Convalescència
Pel que fa al projecte estratègic de convalescència, es preveu una partida de poc més de 47.000 euros, amb la contractació de dues auxiliars d’infermeria per a la unitat de cirurgia ortopèdica i traumatologia i el servei de rehabilitació, un facultatiu per a atenció a la cronicitat del servei de rehabilitació i un increment d’horari per al fisioterapeuta i el logopeda per als pacients convalescents. 
Per altra banda, l’oncòleg fix, tan demanat pels malalts de càncer, està previst en el pressupost del 2017 amb una partida de gairebé 45.000 euros per 
30 hores setmanals. 
Un dels altres projectes estratègics és el de la història clínica digital, que preveu un pressupost de gairebé 30.000 euros per un metge formador per al desplegament d’aquesta eina digital dins del SAAS.  
En la nova estructura assistencial es preveu 13.756 euros per a complements de responsabilitat a metges adjunts a la direcció assistencial per facilitar l’atenció transversal en àrees creades, com la de medicina, pediatria i salut mental, la de cirurgia, traumatologia i ginecologia, la de crítics, UCI i anestesiologia i la de serveis centrals. 
Finalment, en pal·liatius es preveu una partida de gairebé 37.000 euros per a la contrac­tació d’una infermera a temps complet per a l’atenció especial a pacients en fase de final de vida. 
Totes aquestes noves contrac­tacions d’aquests projectes estratègics tenen una implementació gradual, de manera que està prevista una afectació econòmica a cavall entre els exercicis 2017 i 2018. 

SAAS
tresoreria
Servei Andorrà d'Atenció Sanitària
memòria explicativa
pressupost
partida

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte