Diari digital d'Andorra Bondia
El nen va ser atès a l’hospital el dia 1 de gener del 2012.
El nen va ser atès a l’hospital el dia 1 de gener del 2012.

El SAAS investiga ara, sis anys després, el cas dels traumatòlegs condemnats


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La direcció del SAAS ha decidit posar fil a l’agulla i investigar què és el que va passar al 2012 amb els dos traumatòlegs que van ser denunciats per la família d’un menor que va patir una caiguda a les pistes d’esquí i li van haver d’amputar una cama perquè, segons la sentència feta pública aquesta setmana, les actuacions dels dos metges no van ser les adequades.
Segons informa des del SAAS es té constància que la direcció d’aquell any, amb Josep Maria Pla Maronda al capdavant, sí que va demanar informes sobre l’actuació dels facultatius però no consta que se’ls obrís expedient. El SAAS impulsa ara aquesta investigació perquè els traumatòlegs continuen exercint a l’hospital i perquè segons els resultats se’n podria derivar alguna penalització o fins i tot expedientar-los, encara que hagin transcorreut sis anys i mig. 
La direcció del SAAS assegura que no tenia coneixement dels fets relatats la setència que condemna els dos traumatòlegs i l’asseguradora de l’hospital a indemnitzar al menor en 930.000 euros. A més, com que el SAAS no ha estat part del cas, sinó que ho han estat directament els metges, la direcció ha reclamat ara a l’Audiència Nacional espanyola poder accedir als peritatges del judici que han estat utilitzats com a prova en aquest afer. La direcció del SAAS no ha volgut concretar l’objectiu final de la investigació, i només ha assegura que quan disposin de tota la informació l’analitzaran i determinaran què fer. 
Des que van passar els fets, el primer dia de l’any 2012, s’han succeït diverses direccions al SAAS i cap d’elles s’havia interessat a esbrinar què hi havia al darrere de la denúncia, quan mentre els traumatòlegs ara condemnats han exercit i ho continuen fent a l’hospital. Ha estat la condemna la que ha induït la direcció a obrir ara  la investigació, per determinar les responsabilitats que se’n puguin derivar i activar, arribat el cas, certes decisions que podrien afectar els facultatius.
Cal recordar que la sentència es va fer pública dilluns. Segons els fets que la sentència considera orivats, després de la caiguda del nen el primer lloc on va acudir va ser als serveis mèdics de les pistes. Allà li van dir que tenia la síndrome compartimental en zona poplítea, una lesió esportiva molt peculiar, i li van dir que requeria una intervenció quirúrgica ràpida. Va ser traslladat a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, on un dels traumatòlegs ara condemnats li va practicar una ecografia i una radiografia i després de les proves va concloure que la lesió era un hematoma agut postraumàtic del buit poplíteo dret.
Va ser arrand de la insistència dels pares del nen, que aleshores tenia nou anys, que insistien que el nen no parava de queixar-se pel dolor, quan el facultatiu va decidir practicar-li una intervenció urgent per veure realment què tenia. Abans d’operar-lo, però, va consultar al segon traumatòleg, i finalment tots dos van decidir no intervenir-lo, i donar-li analgèsics, sèrum i gel per reduir la inflamació.
La sentència, a més, remarca que no se li va practicar un TAC per veure la gravetat de la lesió. Dos dies després va ser traslladat a un hospital de Madrid, on van comprovar que no tenia pols ni a la tíbia ni al peu dret, va ser traslladat a un altre centre de la capital espanyola on li van practicar un bypass, però no es va poder fer res per salvar-li la cama, que 15 dies després va haver de ser amputada.
Segons la sentència, les accions inadequades dels traumatòlegs en les decisives primeres vuit hores van retardar el tractament de la lesió, i això va acabar provocant que s eli hagués d’mputar la cama. Els metges, l’asseguradora de l’hospital i la família del menor van acordar la indemnització de 930.000 euros ratificada per la sentència. A més, van ser multats amb 1.350 euros addiconals.

SAAS. investiga
traumatòlegs
sis anys
després
condemnats
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic