Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Eric Jover durant la roda de premsa d'aquesta tarda.
El ministre Eric Jover durant la roda de premsa d'aquesta tarda.

El SAAS nega discriminació amb els pacients de salut mental


Escrit per: 
M. P. / Foto: SFGA

Les declaracions de les associacions que treballen amb persones que tenen problemes de salut mental en les quals qüestionaven la gestió que s’està fent per part del Govern i del SASS en aquesta matèria i alertaven d’un descontrol total van ser rebatudes ahir pel SAAS mitjançant un comunicat. Igualment, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, el portaveu de l’Executiu, Eric Jover, també s’hi va referir per defensar la tasca feta fins ara i refermar la voluntat del Govern per seguir avançant en aquest terreny, si bé va admetre que encara “tenim molts deures per fer” i va deixar clar que la col·laboració amb les entitats és indispensable.

Des del SAAS es va indicar que tot i l’augment de la demanda assistencial i “múltiples mancances i necessitats ben detectades”, “no podem admetre de cap manera” que s’afirmi que es treballa en una situació de “descontrol màxim” o que el pacient està sotmès “a un maltractament sistemàtic quan ingressa a l’hospital”. De la mateixa manera neguen que existeixi “discriminació” amb les persones amb malalties mentals o addiccions.

En el comunicat expliquen que tant a l’hospital com al centre penitenciari “s’intenta donar una atenció individualitzada i amb cura, encara que potser no disposem, com necessitaríem, del recurs més valuós en aquest camp: hores de professionals qualificats”.

Amb tot, admeten que “hi ha hagut actuacions individuals que han de millorar-se i casos específics que hauran de revisar-se, però de cap manera es pot parlar de maltractament o discriminació”.
Sobre la infraestructura d’hospitalització, recorden que es va concebre amb habitacions dobles, però que és un element que està previst revisar seguint el Pisma, i remarquen que “de cap manera podríem afirmar que tot el personal estigui desbordat”.

En el comunicat se cita metges, psicòlegs, infermers, treballadors socials, monitors, terapeutes ocupacionals, auxiliars i educadors socials asseverant que el Pisma suposa un bon punt de partida i que són els primers interessats a aconseguir “el finançament i infraestructures necessàries”. Així i tot, remarquen que no volen que “l’ús d’algunes paraules o titulars poguessin tergiversar la realitat” o “alarmar” els ciutadans.

Govern
De la seva banda, Jover va agrair l’activisme de les associacions i va apuntar que “la crítica crec que és un element que ens permet millorar, sobretot en una problemàtica tan sensible”.

Ara bé, també va reconèixer que en algun cas “el missatge no ha estat massa constructiu” i va deixar clar que “hi ha alguns adjectius amb els quals no podem estar d’acord”, tot i apuntar que “segurament preferim això, que siguin adjectius forts i que estiguin presents, que no pas que no hi hagi un teixit associatiu”.

El ministre va destacar la tasca feta tant pel SAAS com pel Govern i va fer un repàs de totes les accions que ha dut a terme l’Executiu en matèria de salut mental, començant per l’impuls del programa d’atenció psicològica en el marc de la pandèmia, en el qual va detallar que han rebut atenció fins a 96 persones. També va destacar l’aprovació del Pisma després de 20 anys de parlar-se’n. En aquest sentit va explicar que ja s’ha obert un concurs intern al SASS per trobar coordinador i que en cas que quedi desert, s’obrirà una convocatòria externa. Ara bé, tot i assegurar que “treballem en la bona línia” i que s’han incrementat les partides pressupostàries, va reconèixer que “ens queden molts deures per fer i la cooperació amb les associacions és un element necessari”. En aquesta línia es va mostrar convençut de poder coordinar un calendari de reunions per les taules de treball i de millorar la coordinació entre el ministeri i les entitats. 

Sobre la presó va recordar el conveni signat amb el SAAS per incrementar les hores d’atenció tant de psicòleg com de psiquiatre per als presos, i en el cas de La Gavernera va adduir desconeixement de les dades, però va recordar que hi ha situacions complicades i que poden sorgir problemes.

salut mental
SAAS

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte