“Desitjaria que en dos anys això pogués estar ja en marxa o que l’obra estigués en curs”. Així es va referir ahir el director gerent de Benito Menni Complex Assistencial en Salut Mental, el doctor Joan Orrit, a la posada en marxa del servei de salut mental que s’ubicarà al seminari a la Seu d’Urgell. I és que serà aquesta entitat qui s’encarregarà de la gestió d’aquest centre. I tot i que fem servir precisament la paraula centre per referir-nos-hi, pròpiament es tracta d’“un servei de salut mental per a la població del Pirineu”, va voler puntualitzar.  

La prioritat, segons va indicar, ha estat parlar amb el Govern d’Andorra per poder oferir aquest servei que estarà situat  a l’edifici del seminari de la Seu “degudament reformat” amb la finalitat de donar el servei de salut mental a la població d’Andorra. En aquest sentit, va refermar que “nosaltres venim a sumar, a complementar, no venim a substituir res”. Perquè el que els mou és “tirar endavant un projecte de recuperació per a les persones orientat amb el servei comunitari, mirant la transversalitat de la persona i tot el seu cicle vital”, entre altres aspectes.

Orrit va recordar que el bisbat d’Urgell és qui lidera la iniciativa i qui ha encapçalat les converses amb el Govern d’Andorra, d’una banda, i amb el complex hospitalari del qual n’és el gerent per confiar-los la gestió d’aquest servei com a entitat proveïdora, ja que “som una institució que tenim una trajectòria molt llarga en salut mental”.

Gènesi i primer acord
Orrit va explicar que la idea de crear un servei de salut mental portava un temps gestant-se amb converses informals, “però quan ens vam posar més seriosament ha estat el darrer any”. També va manifestar que ja han tingut diverses reunions amb el Bisbat, el Govern d’andorra i la Fundació Unió Catalana d’Hospitals, que serà qui els assessorarà a nivell tècnic per fer el pla funcional. I és que precisament la confecció d’aquest pla és el pas que es farà ara després de la signatura del memoràndum d’entesa que es va portar a terme aquest dilluns i que ve a ser “una declaració d’intencions” acordada per les institucions implicades per desenvolupar el projecte i que comparteixen, va subratllar, “valors, visió i model de recuperació”. “Amb el Bisbat i el Govern compartim la visió, els valors i com ho volem fer pensant en la plena recuperació de les persones”. Arribats a aquest punt, Orrit va desgranar alguns dels elements a tenir en compte per portar a la pràctica aquest model de recuperació de la persona que pretén “empoderar-la i donar-li eines perquè pugui reincorporar-se a la societat”. D’aquí que s’atengui no només l’aspecte mèdic, sinó també el  social, laboral, educatiu, esportiu i artístic. “Cal atendre totes les dimensions de la persona i des d’un treball en xarxa”, va remarcar.

Etapes
Tornant al pla funcional, en paraules del gerent de Benito Menni CASM, es tracta  del “document principal i fonamental”.  Per què? Cal veure les necessitats que té el Principat en l’àmbit de salut mental i des d’aquí posar-se a treballar i enfocar-lo bé de manera que es pugui fer  “l’oferta pertinent per atendre-les de la millor manera possible” i “aconseguir la plena satisfacció”, va emfasitzar. No es tracta de venir amb un pla preconcebut, va insistir. “Primer cal escoltar”. I ara mateix encara s’està en aquesta fase.

Així doncs, el pla funcional, a partir de les necessitats detectades establirà la tipologia de pacients que s’atendrà i el nombre de places. També recollirà amb quins protocols assistencials es farà, quins seran els espais necessaris i quins recursos humans caldran. I també amb quins indicadors es monitorarà com està funcionant. Aquest pla es farà durant  els pròxims mesos conjuntament amb el ministeri de Salut d’Andorra, amb el suport tècnic de la Fundació Unió Catalana d’Hospitals i “en uns pocs mesos està fet si hi ha la voluntat”, va posar en relleu. Tot seguit, es dissenyarà el pla arquitectònic; és a dir, es dibuixarà el plànol de la unitat tenint en compte el pla funcional amb l’objectiu d’“atendre  bé les necessitats que tenen els pacients”. A continuació, vindrà l’execució d’obra, la qual cosa dependrà llavors dels permisos i del temps que es trigui en la construcció.  

Paral·lelament s’està parlant amb la Generalitat de Catalunya “perquè estem pensant en un centre de l’Alt Pirineu”. De tota manera, va assenyalar que  “cada cosa té el seu pas”. 
Orrit considera que la iniciativa és “molt positiva” per al Principat: “Ho miraria com una oportunitat. Hi ha un servei que ara no es té i que estàrà a 10 quilòmetres i penso que és molt important”.