Diari digital d'Andorra Bondia
Centre d’Atenció d’Infants i Joves la Gavernera.
Centre d’Atenció d’Infants i Joves la Gavernera.

El servei especialitzat del Govern atén 262 infants en situació de risc


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Agències

El Servei Especialitzat d’Atenció a la Infància i Adolescència (SEAIA) va intervenir l’any passat prop de 171 famílies i 262 infants i adolescents en situació de risc greu o de desemparament. D’aquestes, 44 famílies i 63 infants i adolescents foren de nova intervenció durant l’any 2018 i la resta d’expedients van ser seguiments d’anys anteriors. Aquestes xifres indiquen que gairebé cada mes aquest servei atén cinc infants nous que es troben en situació de risc, una mitjana que en els sis primers mesos d’enguany s’ha incrementat a més de sis infants nous al mes. Actualment el SEAIA atén 122 nuclis familiars i 170 infants i adolescents.
En els sis primers mesos del 2019 el SEAIA ha rebut la derivació de 37 nous infants o adolescents en possible situació de risc greu o desemparament. A més a més, durant el present 2019, el servei ha intervingut prop de 155 nuclis familiars i 213 infants i adolescents. Així mateix, enguany s’han tancat 33 expedients, que corresponen a 43 infants o adolescents. Es tanquen per diferents motius, principalment per reconducció o reducció d’indicadors de risc, derivació a altres serveis, assoliment de la majoria d’edat o també per la marxa del nucli familiar del Principat. 
El perfil dels infants atesos és d’edats d’entre quatre i quinze anys. Dels 262 infants i adolescents atesos, 145 eren nens i 117 nenes. 
L’origen de les derivacions de les situacions de risc prop del SEAIA van procedir bàsicament de la Batllia (per la secció de menors, per la jurisdicció civil i pel batlle instructor), de fiscalia, de policia, del servei de Salut Mental i d’altres departaments d’Afers Socials.

Motius de derivació
El principal motiu de la derivació sol ser la negligència, és a dir, és el motiu del 50% dels infants i adolescents atesos, o el que és el mateix, 85 dels 171 nuclis familiars atesos ho van ser per manca de cura de certes necessitats considerades bàsiques. La negligència continua sent, any rere any, la principal causa de derivació cap a aquest servei especialitzat, com en altres països, ja que aquest ítem genèric recull al darrere múltiples indicadors de risc.
Una qüestió que també preocupa el SEAIA és la quantitat significativa d’adolescents que presenten conductes de risc, sent el 17% dels casos durant el 2018, dades similars a anys anteriors. 
Altres motius pels quals també s’intervé és per situacions de violència de gènere en què els infants en resulten afectats. L’any passat van ser gairebé el 12% de les derivacions.
L’abús sexual és el motiu del 9% de les derivacions, i el maltractament físic o psíquic el 7%. L’abandonament, però, només representa l’1%.
En el que portem d’any, els departaments d’afers socials han realitzat 15 derivacions, la Batllia sis, la policia quatre, serveis socials internacionals dos i Salut Mental també dos, i la resta de professionals privats i ciutadans que han denunciat situacions de risc. D’aquestes derivacions cal  assenyalar un creixement de situacions d’afectació per violència de gènere, si es compara amb la proporció total de l’any passat, i també una situació d’embarassos de risc d’adolescents.  De fet, dels 37 nous infants i adolescents derivats en els sis primers mesos d’aquest any, el 24% han estat per violència de gènere, la mateixa proporció que per negligència. Un 21% són adolescents en risc, un 12% d’adolescents amb embarassos de risc, i un 9% situacions de desemparament, el mateix percentatge que per maltractaments físics. 

Menors tutelats
Des del servei especialitzat es treballa amb els progenitors dels infants perquè aquests restin al domicili, reconduint amb els pares les mancances i dificultats detectades. En alguns casos és necessari realitzar una mesura de protecció o un desemparament.  Es fa quan la situació afecta el desenvolupament i el benestar de l’infant o de l’adolescent. Actualment hi ha 21 infants al Centre d’Atenció d’Infants i Joves la Gavernera, dos a pisos de joves tutelats, 25 en acolliment de família extensa, cinc en acolliment de família aliena, tres a centres terapèutics i tres més a recursos residencials del país. 
Segons la Llei qualificada dels drets dels infants i els adolescents, les mesures d’acolliment familiar, sempre que sigui possible, tenen preferència respecte de les mesures d’acolliment residencial, especialment quan es tracta de la primera infància. 

infants
situació
risc
servei
Govern
atén
especialitzat
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic