Diari digital d'Andorra Bondia
Francesc Tarroch i Ismael Hernando són el director i subdirector, respectivament, del centre penitenciari de la Comella.
Francesc Tarroch i Ismael Hernando són el director i subdirector, respectivament, del centre penitenciari de la Comella.

El Sindicat Penitenciari Andorrà demana la dimissió de la direcció


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.

La junta del Sindicat Penitenciari Andorrà demana la dimissió de la direcció del centre penitenciari de la Comella, en concret, del director general, Francesc Tarroch, i del subdirector, Ismael Hernando. La gota que fa vessar el vas ha estat l’anunci fet pel director sobre la posada en funcionament aquest mes del servei del vis-a-vis íntim, que requerirà la presència de tres agents penitenciaris quan estigui en funcionament. Fins ara, diuen des de la junta, havien estat callats durant tres anys perquè li havien donat un vot de confiança, però aquests tres exercicis han estat, pel sindicat, un temps en què s’han acumulat moltes hores extres i denuncien “una organització nefasta”.

Els portaveus del sindicat no han volgut donar els seus noms per por a represàlies personals que els puguin caure i, per aquest motiu, ho fan en nom de la junta d’un sindicat que, diuen, representa més d’un 65% de la plantilla del centre penitenciari. 
Aquest sindicat denuncia que es posi en marxa ara un nou servei a l’estiu, “quan al juliol i l’agost no cobrim ni els mínims”. Això, però, suposarà que s’incrementi encara més el que, consideren, són “hores extra imposades” que, en alguns casos, van des de 80 hores anuals fins a 160 hores o més. L’any passat es van pagar més de 200.000 euros d’hores extres, segons puntualitzen, dels anys 2015 i 2016, i ara estan pendents de cobrar les de l’any passat. 
Aquesta acumulació d’hores extres es deu, segons asseguren, per un canvi d’organització fa cinc anys, que va passar a fer serveis per unitats. Segons apunten des del SPA, aquesta organització per unitats suposa la necessitat de més recursos.
Des de la direcció, els van informar que el nou servei de vis-a-vis el cobririen tres agents nous, fora dels set que s’han incorporat i que no seran operatius fins a l’octubre. “L’edicte d’aquests tres agents encara no ha sortit publicat”, diuen. A més, denuncien que s’estigui acabant un protocol de funcionament intern del vis-a-vis sense comptar amb els treballadors, “quan fins ara tots els protocols que s’han fet havien comptat amb la nostra col·laboració”. Manifesten que fa dues setmanes es van reunir amb Tarroch i no els va informar que seria aquest mes de maig quan es posaria en marxa el servei del vis-a-vis. 
Com a part positiva del director, consideren que és qui ha unit la plantilla, que abans estava dividida en tres sindicats i ara només en dos, i també el consideren  “una bona persona”, però  el qualifiquen de “nefast director” per l’organització que anul·la una planificació anual que els va prometre. També els va prometre una reunió mensual amb els sindicats que, diuen, no ha complert. 

MÉS EXPEDIENTS QUE MAI
Els darrers tres anys en què Tarroch n’ha estat director són el període amb més expedients disciplinaris oberts als agents penitenciaris”, diuen. En concret, més de 20, és a dir, gairebé a la meitat de la plantilla. L’acusen de “tracte desigual” entre els agents. I, a més, es consideren “desemparats” davant les successives denúncies que fan els interns a la Fiscalia sobre el tractament que ells els donen. Diuen que la direcció no els dona suport. “Estem davant d’una indefensió total, aquí les víctimes som nosaltres”, comenten des de la junta del SPA.  Això ha provocat que la plantilla “tingui por i treballem sota pressió”. 

OLORAR L’ALÈ
Una altra denúncia que fan pública és que es demana als agents que olorin l’alè dels interns que són d’arrestos nocturns per saber si estan alcoholitzats i portar-los a aules d’aïllament. Consideren que no són mitjans idonis. “Ens insten a fer quelcom que no és legal perquè no es pot tancar en una aula d’aïllament si no fa cap mal”, diuen. 

 

“El vis-a-vis íntim serà una font de problemes de drogoaddicció i maltractaments”

Malgrat reconèixer que és un servei que s’ha de donar perquè així ho estipulen les directives internacionals, des del Sindicat Penitenciari Andorrà preveuen que el vis-a-vis íntim serà “una font de problemes de drogoaddicció, maltractaments i també d’embarassos no desitjats”, diuen. “A algú que ve de fora i entra al centre penitenciari no se li pot fer un escorcoll íntegre, fet que els farà pressuposar que es podrà entrar droga a l’espai del vis-a-vis. Així com també preveuen que hi puguin haver maltractaments físics, davant la inexistència de càmeres. Segons asseguren, ara ja hi ha  baralles al centre penitenciari tot i una vigilància extrema; en un lloc sense càmeres, diuen, “no sabrem com poder garantir la seguretat de qui ve de fora”. També asseguren desconèixer el contingut del protocol del vis-a-vis.   

centre penitenciari
Francesc Tarroch
ismael hernando
presó
Sindicat Penitenciari Andorrà

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Mes treballar i menys queixarse. que esteu chupant de govern i nomes us queixeu de que us fan treballar. una mica. Amb els horaris que teniu y el sou vergonya us hauria de fer estarvos queixant. d'altra banda que s hagin obert expedients sera que algunes coses no s'estan fent tot lo be que s'haurien de fer. pero nomes queixeu-vos de que us fan treballar. colla de ganduls. se que no son tots ni molt menys. perque unes denuncies fetes sense donar noms i afirman que son el 65% de la plantilla quina credibilitat te?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte