Diari digital d'Andorra Bondia
A l’Escola Francesa de Ciutat de Valls es preveu un increment important d’alumnes el curs que ve.
A l’Escola Francesa de Ciutat de Valls es preveu un increment important d’alumnes el curs que ve.

El sistema francès incorporarà dos mestres substituts el curs que ve


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Els centres de primera ensenyança del sistema educatiu francès incorporaran dues noves places de mestres substituts de cara al proper curs escolar. Aquests professionals permetran reemplaçar els professors que estan absents per malaltia o per fer estades de formació professional. La mesura era una reivindicació dels docents, que veuen amb satisfacció la decisió del ministeri d’Educació francès. Fonts sindicals van remarcar que fins ara la prioritat era atendre els infants i, per això, en els últims temps s’havien anul·lat formacions, ja que el personal no era suficient.
Els docents destaquen que aquesta mesura només fa que donar la raó a les reivindicacions exposades durant el darrer curs, en el qual van posar en relleu els problemes amb què es trobaven. En aquest sentit, assenyalen que aquesta millora s’ha aconseguit gràcies a les mobilitzacions efectuades l’any passat, en què va tenir lloc una jornada de vaga amb una afectació important als centres de primera ensenyança. “Si no ens haguéssim manifestat no hauríem tingut res”, van assenyalar fonts properes als representants sindicals.
D’aquesta manera, gran part de les reivindicacions exposades aleshores s’han satisfet, o almenys en certa mesura. S’han cobert dues places de substitut. També amb relació a les inspeccions s’ha trobat una “solució que és resolutiva”, tot i que “no és perenne”. També en els pressupostos pedagògics s’ha constatat un lleuger increment i els ensenyants esperen que es puguin continuar adequant a la realitat. L’única reivindicació que queda per satisfer és l’increment d’efectius per tenir menys alumnes per aula. En concret, els docents han demanat dos o tres llocs nous. Expliquen que de cara al curs que ve es preveu un increment d’entre 30 i 40 alumnes a primera ensenyança. Amb tot, el centre que més preocupa és el col·legi francès de Ciutat de Valls, a Andorra la Vella, on l’augment d’alumnes podria permetre obrir dues places noves de docents. La petició ha estat traslladada al delegat de l’Ensenyament francès, que  s’ha compromès a analitzar la situació durant el mes de maig amb les xifres definitives per avaluar si la situació justifica fer un esforç o no. Ara per ara, l’escola d’Andorra la Vella és l’única del sistema francès per a la qual es demanen més professionals. Els ensenyants remarquen que, tot i que és cert que la ràtio d’alumnes per classe és més baixa a Andorra que a certs llocs de França, també ho és el fet que els alumnes al Principat no parlen francès a casa ni al carrer, amb la dificultat afegida que suposa i, per això, cal una atenció més personalitzada.
Les fonts sindicals consultades es van mostrar confiades que, si els nombre d’alumnes creix, es dotarà els centres de més mitjans. Amb tot, van deixar clar que si detecten alguna mancança en algun àmbit seguiran reclamant una millora. “Continuarem explicant per què falten més recursos en algun centre”, van remarcar. A principis d’any, el delegat va afirmar que tenint en compte els efectius sempre es poden millorar les coses, malgrat que considerava que no s’estava en una gran dificultat. També va assegurar que es tenen en compte les especificitats d’Andorra tot i que potser la dotació no és suficient.

 

sistema francès
mestres
curs
substituts
incorporarà
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic