El Sindicat de treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) considera que s’hauria d’acabar amb la pràctica d’oferir complements retributius a personal de la corporació que passa a desenvolupar una feina de més responsabilitat que el lloc de treball inicial. La presidenta de l’entitat, Emi Matarrodona, afirma que aquesta forma de procedir “no hi hauria de ser”, ja que no és transparent i pot fer pensar que hi ha cert favoritisme en l’elecció d’aquesta persona.
Per aquest motiu, des del Sitca es defensa que si falten empleats per cobrir certes places es creïn edictes, fins i tot, per un termini determinat. Avui hi ha entre nou i deu persones a la corporació que perceben aquests complements. El sindicat deixa clar que no té res en contra d’aquests empleats, però exposa que es tracta d’una qüestió que neguiteja la plantilla del Comú. La qüestió va ser tractada en una reunió que van mantenir ahir els representants de l’entitat amb la cònsol major, Conxita Marsol.
En la trobada també es va parlar de la proposta d’implementar un sistema de prejubilació progressiva. El fet és que el sindicat ha constatat que en alguns casos, quan un treballador es jubila, deixa un buit, ja que no ha pogut fer el traspàs a l’empleat que el substituirà. Per això, el que es planteja és que un assalariat, a partir dels 57 anys, pugui optar per anar reduint la seva jornada laboral, “i assegurar el relleu generacional”. Matarrodona va destacar que amb aquesta mesura “no sols en surt beneficiada la persona sinó també el Comú”. La idea és que es pugui aplicar amb els assalariats de la corporació que hi han treballat 25 anys com a mínim i cobrarien un 70% del sou com a màxim. Marsol es va mostrar oberta a analitzar la mesura, segons van assenyalar des de l’associació, i ara és el Sitca que presentarà, de cara al mes de juny, una proposta detallada de com aquesta es podria desenvolupar.
Així mateix, un altre aspecte que també es vol treballar, i que es va tractar en la trobada d’ahir, és la millora de les baixes de maternitat. En aquest cas, el sindicat també farà una proposta que té per objectiu que el retorn sigui flexible. En aquest sentit, la presidenta de l’associació de treballadors va explicar que la intenció és que, després del naixement d’un infant, els progenitors tinguin la possibilitat de reincorporar-se al lloc de treball fent una jornada reduïda i anar-la ampliant progressivament, si així ho decideixen, durant el primer any després del naixement del fill.
El Sitca té previst celebrar una assemblea amb tots els treballadors comunals el dimarts, 15 de maig, a les vuit del vespre (20.30 en segona convocatòria), al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. En la reunió, es preveuen debatre aquestes qüestions tractades en la trobada amb la cònsol major.