El Tribunal Superior (TS) de Justícia ha desestimat el recurs presentat pel Comú d'Encamp i confirma la sentència de primera instància que obliga a la corporació a reincorporar la cap d'àrea de l'escola bressol del Pas de la Casa.
Segons es detalla en la resolució del TS, l'afectada s'havia presentat a un concurs intern per accedir a la plaça de cap d'àrea de l'escola bressol Els Marrecs del Pas de la Casa i a superar totes les proves, inclos la psicotècnica. D'aquesta manera, el novembre del 2019 va ser nomenada pel comitè de selecció i la junta de govern la va nomenar treballadora de caràcter indefinit a partir de desembre del 2019, amb un període prova de sis mesos.
A l'agost del 2020, es va emetre un informe favorrable sobre el període de prova per part de la directora de Cultura i Afers Socials, però no es va emetre resolució del nomenament definitiu. Die smés tard, concretament a el 2 d'octubre del 2020, es va rebre una queixa d'una manera i es va obrir una informació reservada que no va acabar amb cap sanció. Posteriorment, el Comú va sol·licitar un informe a una empresa externa de recursos humans, que és la metixa que havia valorat positivament la prova psicotècnica de la treballadora. Va ser arran d'aquest informe que la junta de govern va acordar el maig del 2021 que la funcionària no havia superat el període i que, per tant, havia de tornar a la seva plaça d'origen, com a educadora adscrita al departament de Cultura i Afers Socials.
Segons la sentència del TS, però, tenint en compte l'ordinació de la Funció Pública de la corporació encampadana, "l'acte que resulta determinant per considerar si s'ha superat el període de prova és l'informe del cap", mentre que la funció de la secretària general és "merament notificar el nomenament definitiu" perquè es pugui inscriure al registre i posteriorment, publicar-se al BOPA.
Així doncs, tenint en compte que la funcionaria va ser valorada favorablement pe part de la cap del departament, no és possible canviar posteriorment aquesta valoració. De fet, exposen, la queixa d'una mara o els informes posteriors "podrien donar lloc -si els fets denunciats tinguessin entitat suficient- a l'obertura d'unes diligències informatives", fet que es va produir, i si es detectés la comissió d'una infracció, caldria obrir un expedient disciplinari, cosa que "no consta que s'obrís". Per tant, conclou el TS, "ja no és possible aprofitar aquesta quixa per no procedir al nomenament definitiu de la persona concernida en la plaça que havia estat valorada positivament per la seva cap". Tampoc accepta l'argument de la pandèmia, perquè en cap cas es va decidir allargar el període de prova tenint en compte el tancament de la guarderia.
Per tot plegat, el tribunal, en una sentència que ja és ferma, desestima el recurs del Comú i confirma la sentència de la Batllia, que obliga a reincoporar l'afectada com a cap d'àrea de l'escola bressol.