Diari digital d'Andorra Bondia
Els magistrats encarregats del judici del ‘cas BPA’.
Els magistrats encarregats del judici del ‘cas BPA’.

El Superior desestima la petició de recusació dels tres magistrats del 'cas BPA'


Escrit per: 
Redacció/Foto: C.G.

La sala penal del Tribunal Superior ha desestimat la petició de quatre dels processats en la causa general del ‘cas Banca Privada d’Andorra (BPA)’ perquè no participessin en el judici els tres magistrats titulars del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, Enric Anglada i Concepció Barón. Així consta en l’aute dictat dilluns, i fet públic ahir a través del web del Consell Superior de la Justícia, en què el TS considera que la petició de recusació és “extemporània” i que no es donen els requisits per poder admetre-la.
Així, un cop resolta la petició de recusació, s’espera que el judici, suspès el 17 de setembre arran de l’escrit de recusació contra els magistrats per una suposada manca d’imparcialitat i una enemistat manifestada pel president de la jurisdicció en haver amenaçat d’interposar una querella al seu advocat defensor, es pugui reprendre en els propers dies, una comunicació que podria tenir lloc avui mateix ja que el Tribunal de Corts ha citat a totes les parts implicades.
Ara bé, tornant a l’aute de la sala penal del TS, els magistrats recorden que la demanda de recusació “s’ha d’interposar tan aviat com es tingui coneixement de l’existència de la causa en què es fonamenta” ja que, en cas contrari i d’acord a les disposicions de l’article 7.3 del Codi de procediment penal, “no s’admet a tràmit”. 
Així, en l’aute es posa de manifest que la “pretesa situació d’enemistat” argumentada en la petició de recusació fa referència a un incident entre el magistrat Pijuan i el lletrat defensor que va tenir lloc el gener, és a dir, “havent transcorregut des de llavors més de vuit mesos”. També en el cas dels actes que els processats mantenen que són d’investigació, els magistrats incideixen en què van tenir lloc el juliol, és a dir, fa dos mesos. Per tot plegat, continua l’aute, “la present recusació resulta extemporània i no es pot admetre la demanda en aplicació de la disposció esmentada”.
Quant a l’argumentació de manca d’imparcialitat del tribunal per haver realitzat actes d’instrucció, en l’aute es recorda que els autes a que fa referència aquesta qüestió no corresponen a actes d’instrucció sinó que són “actes mitjançant els quals el tribunal, assegura, a través de mesures cautelars les responsabilitats pecuniàries derivades d’una eventual sentència condemnatòria”. Així, s’insistex en què el tribunal no vol investigar un pressumpte delicte de frustració de procediments executius sinó “únicament verificar si els acusats mantenen el mateix patrimoni que tenien abans del  seu processament, als efectes del seu embargament”.
També pel que fa a l’incident del mes de gener, el TS assegura que “no és inhabitual davant les jurisdiccions, i que s’ha de considerar en el seu context, no tenint cap tipus d’incidència en el present cas pel que fa al correcte funcionament de la justícia”.
Pel que fa a altres motius adduïts a la demanda de recusació, com l’apel·lació a la llibertat d’expressió, el Superior considera que es tracta d’arguments que “no són causes d’abstenció” de les previstes en l’article 7 del Codi de procediment penal ni en el 73 de la Llei qualificada de la Justícia, motiu pel qual “no són causes de recusació, les quals s’interpreten de manera estricta”.

Superior
desestima
recusació
magistrats
'cas BPA'
petició
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic