Diari digital d'Andorra Bondia
Les quatre sentències s’han donat entre els mesos de febrer i juliol.
Les quatre sentències s’han donat entre els mesos de febrer i juliol.

El Superior reconeix quatre casos de maternitat subrogada enguany


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El Tribunal Superior ha reconegut des de febrer i fins juliol d’enguany quatre casos de maternitat subrogada. El fiscal general hi va dedicar en la memòria d’aquest exercici un apartat específic a aquesta temàtica que reconeix és conflictiva primerament perquè Andorra no té marc jurídic que ho regula i perquè justament els països veïns, França i Espanya, són alguns dels Estats que la prohibeixen expressament. Totes quatre sentències són referides per gestacions subrogades practicades en diferents jurisdiccions dels Estats Units on sí que és una pràctica permesa. 
Això però significa que el Tribunal ha respost satisfactòriament quatre demandes d’exequàtur promogudes per ciudadans andorrans sol·licitant el reconeixement de la filiació dels nascuts per gestació subrogada. 
En el seu informe fiscalia reconeix que “el Tribunal és conscient de la controvèrsia generada als països del nostre entorn, especialment a Espanya i França, destacant-ne les seves diferències amb l’ordenament jurídic andorrà, manifestant a l’ensems la seva concepció de l’ordre públic, essent aquest un concepte jurídic indeterminat obert a interpretació”. De fet, és en aquest sentit, que la sala civil del Tribunal Superior considera que el concepte d’ordre públic, en tant inclou principis de caire social, econòmic i jurídic que informen una concreta societat en un moment deteminat, no és un concepte “fix o immutable, sinó que varia d’un Estat a un altre, i fins i tot, dins del propi Estat evolucioni al llarg del temps”. 
En l’informe de fiscalia es recorda que el Tribunal d’Estrasburg de Drets Humans reconeix el dret dels Estats per regular com convinguin la figura de la gestació regulada. Una qüestió que no s’ha donat al Principat. 
Les quatre resolucions favorables que reconeixen la filiació dels nascuts per gestació subrogada tenen sentències dictades el 27 de febrer, el dos de març, el 12 i el 24 de juliol del 2018.
Per justificar la posició favorable en aquestes demandes l’informe de fiscalia recull una sèrie de jurisprudència i del posicionament del mateix Tribunal Europeu de Drets Humans. 

Superior
maternitat
subrogada
enguany
casos
reconeix
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic