El tabac continua representant prop del 75% dels ingressos del sector primari. Així s’afirma des de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra. D’aquí la importància de les negociacions amb els Fabricants de Productes del Tabac d’Andorra, i que els pagesos reclamin continuar plantant una quota reduïda i recordin que les reduccions de producció són el que “garanteix la revalorització de la seva feina”, en un context d’important augment del cost de la vida.
 
Si la del 2023 va una “una de les millors collites de tots els temps”, no va ser així el 2024. La pedregada del 2 d’agost va tenir una important afectació en els cultius de tabac i “un resultat devastador en algunes parcel·les”. Es pot dir que només es va salvar Canillo, i les zones per sobre d’Ordino i la Massana, mentre que van quedar especialment danyats els cultius d’Encamp, Escàs, Sispony, la Comella, el centre d’Andorra la Vella, Aixirivall, Fontaneda, Sant Julià, Engolasters i el nucli d’Engordany. “La declaració de pedra s’havia fet sobre pràcticament la meitat del tabac plantat al país”, concretament el 48,6%: va ser el 80,6% d’Encamp, el 77% d’Escaldes-Engordany, el 74% d’Andorra la Vella, el 63% de la Massana, el 36% de Sant Julià de Lòria, el 18,5% d’Ordino i el 2% de Canillo. Més de la meitat de les plantes afectades van rebre una declaració d’afectació molt important, amb trencament del nervi central i una pèrdua de massa foliar superior al 50%, el que va portar que en gairebé el 20% dels casos es destruís el cultiu. Si es mira el conjunt del país, la destrucció va ser del 9,6% del cultiu.


De les millors collites
La collita del 2023 va ser descrita com “una de les millors de tots els temps. El tabac, qualificat de primera, va arribar al 73% de la collita, quan l’any anterior havia estat d’un “gens menyspreable 50%”, segons l’APRA. Només el 3,1% es va considerar pedregat i el decolorat va baixar de l’1,24% el 2022 al 0,019%. En total es van recollir 121.909 kg, i la parròquia de Sant Julià és on se’n va collir més, 40.373 kg, el que és el 33% del total.

En termes generals, la sinistralitat va ser “molt baixa” el 2023, les pedregades van tenir lloc a principis d’estiu i van generar poques declaracions de sinistre.


Un fong descomponedor afecta les plantes de nou el 2024
L’any 2020, gairebé el 74% de la collita de tabac es va veure afectada per uns fongs descomponedors que va portar a la pèrdua de nombroses plantes. Es tracta del fusariom oxysporum, que provoca una fusariosi vascular, i el fusarium solani, que en podreix les arrels. El 2022 va reaparèixer però se’l va detectar ràpidament i es va poder afrontar replantant plantes sanes a temps. La collita del 2023 “en principi no va mostrar cap símptoma”, però el patogen va reaparèixer l’any passat, encara que sense les conseqüències “devastadores” del 2020. 

Sembla que els patògens van arribar amb el planter, per això des de l’APRA es recomana treballar amb varietats no susceptibles a aquestes patologies i exigir una garantia als proveïdors del planter. 


Un bon maneig és clau
Des de l’APRA s’afirma que “el seguiment d’un bon maneig és clau”, per això, entre altres mesures, per prevenir l’aparició d’aquests fongs l’entitat recomana la contenció en l’adob amb fems per evitar desequilibris dels nutrients al sòl, no compactar el terreny i garantir un bon drenatge, la rotació dels cultius i l’eliminació de plantes hostes de nematodes fitopatògens, microorganismes amb forma de cuc que poden ser una via de transmissió de la malaltia. 

D’altra banda, es recomana la utilització de substàncies que promoguin l’arrelament de les plantes, el manteniment d’un reg adequat per evitar situacions d’estrès hídric, la neteja de la maquinària i les eines per evitar la difusió de la malaltia i la destrucció de les restes de la collita immediatament després de la recol·lecció.