Després d’uns anys d’interrupció, degut a la pandèmia de la Covid-19, AUTEA reprèn el format de les Jornades Autea, un esdeveniment formatiu dirigit a professionals i agents socials que tenen relació amb les persones amb TEA i també a les famílies. 

Segons expliquen des d’Autea en un comunicat, els estudis internacionals diuen que en les noies el 70% dels casos no s’arriba a diagnosticar mai. L’entitat Autismo España, en el marc de l'estudi sociodemogràfic que desenvolupa des del 2015, estableix que el 81,43% de les persones diagnosticades amb TEA són homes i el 18,53% són dones.

Avui, per cada quatre nois diagnosticats amb TEA hi ha una noia. Elles s’escapen del diagnòstic camuflant els senyals i controlant els símptomes. Andorra no es aliena a aquesta realitat, i a petició de diverses famílies associades, de dones recentment diagnosticades de TEA  i de professionals de Salut Mental del SAAS, AUTEA oferirà el divendres 19 de maig, a la sala d’actes de l’escola Sant Ermengol d’Andorra la Vella,  una formació específica, amb professionals experimentats en el diagnòstic i tractament del TEA Femení, amb l’objectiu d’oferir més eines per la detecció en l’edat primerenca el diagnòstic en les nenes, les adolescents i les dones.

Les III Jornades comptaran amb la participació de dues psicòlogues especialitzades en TEA femení de l’Institut Global d’Atenció Integral del Neurodesenvolupament de Barcelona. La psicòloga Laia Peran a la ponència “Perspectiva de gènere en l’autisme”, explicarà les diferències en el diagnòstic dels nois i de les noies, les àrees on es troben els principals reptes i parlarà també de la identitat de gènere. 

La també psicòloga  d’IGAIN, la Rebeca Sevilla, centrarà la seva ponència en els problemes de salut mental i de benestar emocional que poden desenvolupar les joves i dones amb TEA. Participarà també  la Sra. Mar Paredes, una dona de 27 anys que explicarà el seu procés fins arribar al diagnòstic als 25 anys. I tractarà aspectes que considera importants a tenir en compte per entendre l’enfoc de les dones TEA i sobre els tipus de recursos necessaris a oferir per part de les associacions.

I per explicar la situació avui a Andorra i els recursos que s’estan oferint al país, les Jornades comptaran amb la participació en una mateixa ponència de la psiquiatra infanto-juvenil del SAAS, la Dra. Maria Giró, de la psicòloga Infanto-juvenil, Silvia Pascal i de la directora tècnica d’AUTEA, la neuropsicòloga, Carolina Pastor. Les Jornades les tancarà la presidenta del Col·legi de Psicòlegs d’Andorra, la psicòloga Silvia Palau.

L’aforament és limitat i des d’AUTEA es convida a totes les persones interessades a inscriure’s al correu correuautea@gmail.com.

Aquestes III Jornades Autea compten amb el patrocini del Ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat i amb el patrocini del SAAS, d’IGAIN, de la SAC, de l’Institut Andorrà de les Dones, del Col·legi de Psicòlegs d’Andorra, del Col·legi Sant Ermengol i d’Autea Alt Pirineu.